El Čapo špijunirao saradnike softverom ugrađenim u telefone

Meksički narko-bos Hoakin Guzman, zvani El Čapo, bio je toliko preokupiran špijuniranjem saradnika da je naredio da im se ugradi softver u mobilne telefone kako bi pratio njihove tekstualne poruke i razgovore, što je kasnije iskoristio američki FBI, rekao je svedok na suđenju.

Kristijan Rodriges, tehnički stručnjak koji je radio za vođu narko-kartela Sinaloa, izjavio je na suđenju da je od El Čapa dobijao zahteve za instaliranje špijunskog softvera na oko 50 "specijalnih telefona" koje je vođa kriminalne organizacije želeo da nadgleda.

Uz pomoć tog softvera, El Čapo je mogao da prati pozive i tekstualne poruke korisnika tih telefona, pa čak i da uključuje mikrofon i snima u bilo kom trenutku, a da korisnik toga nije svestan.

Agent FBI Stiven Marston ranije danas je svedočio da su američke vlasti došle do tekstualnih poruka iz telefona El Čapove supruge i navodne ljubavnice, upravo zahvaljujući ovom softveru.

Rojters prenosi de je Rodriges, koji je ključni svedok optužbe u procesu protiv El Čapa u federalnom sudu u Bruklinu, radio za njega od 2008. do 2012, kada je narko-kartelu uspostavio sistem sigurne komunikacije.

Agencija podseća da je 61-godišnji narko-bos 2017. izručen SAD iz Meksika kako bi se suočio s optužbama za krijumčarenje kokaina, heroina i drugih droga na američku teritoriju.

broj komentara 0 pošalji komentar