Baj-baj demokrate, baj-baj pregovori

Američka savezna administracija ostaje "zaključana", a zaposleni bez plate pošto su propali novi pregovori između predsednika Trampa i predstavnika Demokratske stranke, koja čini većinu u Kongresu.

Bio je to kratak sastanak, tvrde svi učesnici. Na jednoj strani predsednica Kongresa Nensi Pelosi i senator Čak Šumer, oboje iz Demokratske stranke, koja ima većinu, na drugoj republikanski predsednik Donald Tramp.

Cilj sastanka je bio dogovor oko saveznog budžeta za 2019. bez kojeg je savezna administracija blokirana, a više od 800.000 zaposlenih ne prima plate.

Takve blokade nisu strane SAD, ali to da dogovora nema 19 dana je najduža blokada od 1995.

Problem je nastao zbog predsednikovog zahteva da se odobri pet milijardi dolara za zid na granici sa Meksikom koji bi bio fizička prepreka ilegalnim migrantima. Predstavnici Demokratske stranke oštro se protive tome.

Sudeći prema njegovoj objavi na Tviteru, predsednik Tramp je seo za sto spreman da pristane na momentalni prekid blokade ako mu odgovore da li će za 30 dana Kongres pristati na izgradnju zida.

Kada je ponovo dobio negativan odgovor od Nensi Pelosi, rekao je samo "baj-baj" i ustao poručujući da tu više nema posla.

Pelosijeva i Šumer su posle izlaska iz Situacione sobe u Beloj kući, gde su se susreli sa predsednikom, medijima izjavili da su totalno iznenađeni i da su prisustvovali još jednom predsednikovom "tantrumu".

Lider demokrata u Senatu, senator Šumer, rekao je da je predsednik pitao gospođu Pelosi da li će odobriti "njegov zid" i, kada je dobio negativan odgovor, lupio je šakama o sto i rekao da nemaju o čemu više da razgovaraju i uz pomenuto "baj-baj" ustao i izašao iz sobe.

Nensi Pelosi je dodala da Tramp verovatno misli da je za finansiranje zida dovoljno da Pelosijeva i Šumer "traže pare od svojih tata", ali da država ne funkcioniše onako kako je Tramp navikao u životu.

Potpredsednik Majk Pens događaj je opisao malo drugačije, rekavši da je predsednik ušao u sobu i čak im ponudio slatkiše, da nijednog trenutka nije podigao glas, a da o lupanju o sto nema ni govora.

Rizičan politički manevar pred početak kampanje 

Predsednik Tramp traži 5,7 milijardi dolara za metalnu barijeru na granici sa Meksikom, što je bilo jedno od njegovih ključnih predizbornih obećanja.

U prilog mu ne ide to što su ilegalni prelasci bili na rekordno niskom nivou u 2018, dok mnogi tvrde da se 90 odsto droge preko granice prošvercuje na legalnim prelazima.

Blokada utiče na rad devet saveznih agencija, a počela je 22. decembra. Predsednik Tramp izjavljivao je da, što se njega tiče, može da traje mesecima i godinama, ali da on od zida ne odustaje.

Ovo je dvadeseta blokada administracije od reforme 1974. i, ako potraje još samo dva dana, biće najduža u istoriji, duža od one koja je počela u decembru 1995. pod predsednikom Klintonom i trajala je 21 dan.

Blokade su u proseku trajale osam dana i nisu ostavljale značajne posledice.

Ovoga puta mnogi zaposleni strepe da neće moći da plate rate kredita i stanarine.

U političkom smislu i to u godini kada se očekuje početak predizborne kampanje za izbore u novembru 2020, blokada pokazuje produbljivanje podele u SAD.

Ankete pokazuju da 51 odsto Amerikanaca krivi predsednika za blokadu, ali i da mu 77 odsto republikanskih birača drži stranu i smatra da je u pravu kada traži izgradnju zida.

Predsednik Tramp pominje mogućnost da novac za izgradnju zida dobije preko vanrednih mera na koje ima pravo, ali bi to mogao biti veoma rizičan politički manevar za njega.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 10. jan 2019, 13:01)
глас разума [neregistrovani]

Што се тиче зидова...

Да је Србија 1945. изградила један повећи и добро обезбеђени зид на граници према Албанији, данас не би имала проблем сецесије и тероризма на Космету... Ако се земља не чува и не штити, ако свако може улазити и вршљати како хоће и жели, то на крају увек буде скупље од сваког зида. А наравно да су увек против зида они, којима ти миграциони таласи иду у корист и прилог... јер људи су постали толико алави и халапљиви, да им је само лични профит у фокусу, све остало их баш брига! Е зато је Трамп ту апсолутно у праву!

(četvrtak, 10. jan 2019, 11:56)
anonymous [neregistrovani]

Naravno da je Tramp u pravu

Jedan od glavnih predizbornih aduta bio mu je izgradnja zida. Pobedom na izborima praktično je dobio mandat od naroda da ga napravi. Potpuno je nebitno da li je izbore dobio većinom, jer ih je dobio po pravilima koja važe odavno, što znači da svi tempiraju kampanju prema tim pravilima. Pobeda je isto što i većina. "Demokrate" ne mogu da podnesu poraz, jer su već odavno imali viziju kompletnog uništavanja sveta. Da je Hilari pobedila, odavno bi bilo Trećeg svetskog rata. DS je tradicionalno izazivač svih ratova, po celom svetu i drži u rukama vojsku zato što su ratovi uvek značili ogromne pare za vojsku i neviđene pljačke (što je utvrdilo više komisija, čak su govorili da je nemoguće utvrditi ko je sve i koliko pljačkao iz vojnog budžeta). Već su bili obećali nove ratove, a sad imaju problem i čak povlačenje vojske. I žele po svaku cenu da unište Trampu najvažnije korake, čak i one koji su u stvari dobri za domaće stanovništvo! Zvuči poznato.

(četvrtak, 10. jan 2019, 11:21)
anonymous [neregistrovani]

SSSS

@Zidovi; očigledno nisi išao redovno na časove istorije?Znao bi za čuveno pitanje "šta je povod a šta uzrok pada Rimskog carstva"?Unutrašnji odnosi su glavni uzrok propasti svake Imperije pa će Amerika propasti jednog dana.A što se tiče Srbije nije mogla nikada (kao i sada) da se dogovori o bilo kojoj važnoj stvari, zato nije ni mogla da pravi.

(četvrtak, 10. jan 2019, 09:36)
dan [neregistrovani]

Zidovi

A Vi bi pravili zidove ! Srbija ih nikada nije pravila ! Ko je iza zidova gubi, kao i Rimljani i Kinezi u antici.

(četvrtak, 10. jan 2019, 08:18)
anonymous [neregistrovani]

Диктатура

Одоше САД у пропаст. То би се десило и без овог диктатора, али је добро што је он ту. Пропаст ће се убрзати и продубити.

(četvrtak, 10. jan 2019, 08:17)
MZ [neregistrovani]

Tramp

Bravo Predsednice, u pravu je. Situacija u Srbiji je grozna sa izbeglicama a i kod nas ima puno siromasnog naroda. Tramp cuva svoje granice a sa time i poslove za rodjene amerikance.!!!! Bravo Tramp.

(četvrtak, 10. jan 2019, 07:47)
anonymous [neregistrovani]

Podrska Trampu

Tramp jako dobro zna sta radi, ali mracne sile iz paravana imaju svoj interes i zato im Tramp smeta.