Nemačka i Francuska proširuju ugovor o posleratnom pomirenju

Francuska i Nemačka su se složile da prošire ugovor o posleratnom pomirenju iz 1963. godine, u nastojanju da pokažu da je osovina Evropske unije i dalje jaka, uprkos narastajućem evroskeptizmu i nacionalizmu u nekim drugim državama članicama.

Proširenje Jelisejskog ugovora oko kojeg su se saglasile vlade dve države, potpisaće 22. januara nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, u nemačkom pograničnom gradu Ahenu, istorijskom simbolu evropskog jedinstva, prenosi Rojters.

U tekstu sporazuma, u koji je agencija imala uvid, stoji da će "dve države ovim sporazumom proširiti svoju saradnju u spoljnim poslovima, poslovima odbrane, spoljne i unutrašnje bezbednosti i razvoju, a istovremeno će zajednički raditi na jačanju sposobnosti Evrope da deluje nezavisno".

U Parizu je, iz kabineta predsednika Makrona, saopšteno da će "proširenje Jelisejskog ugovora pomoći evropskim silama da se uhvate u koštac sa izazovima sa kojima će se suočiti u 21. veku" i da se ovim sporazumom predviđa njihovo "dalje produbljivanje zajedničkog angažmana u cilju veće sigurnosti i daljeg prosperiteta dve države u Evropi koja je još više suverena, ujedinjena i demokratska".

Proširenjem ovog ugovora, koji je dogovoren tokom prošle godine, precizira se i da će jedan od prioritetnih ciljeva francusko-nemačke diplomatije biti omogućavanje Nemačkoj da postane stalna članica Saveta bezbednosti UN, u telu u kojem ona već godinama pokušava da obezbedi veći uticaj, a gde su već zastupljeni njeni saveznici SAD, Velika Britanija i Francuska, saznaje Rojters.

Pored SAD, Velike Britanije i Francuske, stalne članice Saveta bezbednosti UN su Rusija i Kina.

Britanska agencija navodi da je, iako je jasno da će i Nemačka i Francuska ostati posvećene EU i NATO, ovaj sporazum jasan signal da će dve države udružiti napore u borbi sa nekim nacionalističkim političarima kako bi sačuvali Evropsku uniju sa 28 članica.

Savez kao brana evroskepticizmu

Agencija prenosi da se danas, povodom izjave zamenika italijanskog premijera Matea Salvinija da želi da njegova zemlja zajedno sa Poljskom udruži snage kako bi "preoblikovali Evropu" a u cilju pronalaženja saveznika za "evroskeptičnu koaliciju" pred izbore za evropski parlament u maju, oglasio i šef nemačke diplomatije Hajko Mas, koji je potvrdio da će "Nemačka i Francuska u rešavanju budućih pitanja tražiti više, a ne manje saradnje".

To je jasna potvrda da, suočavajući se s novim izazovima kao što je administracija predsednika Donalda Trumpa u SAD, ili vlade u Italiji, Poljskoj i Mađarskoj, Merkel i Makron ne žele nikakav napredak za evroskeptične stranke u Evropskom parlamentu, ocenjuje Rojters.

Postignuti sporazum dve države dalje naglašava blisku saradnju između obaveštajnih službi i policije u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, i posvećenost daljem ekonomskom približavanju dve države.

Ostale oblasti saradnje koje sporazum uključuje jesu kultura, zdravstvo, nove tehnologije i transport, prenosi agencija.

Ahen, mesto ceremonije potpisivanja novog sporazuma, bio je rezidencija Karla Velikog, franačkog vladara, poznatog i kao "otac Evrope", pošto je uspeo da ujedini veći deo zapadne Evrope početkom devetog veka.

broj komentara 0 pošalji komentar