Glas Amerike: Manafort dao predizborne podatke ruskom saradniku

Bivši šef izbornog štaba američkog predsednika Donalda Trampa Pol Manafort je, tokom nekoliko meseci sredinom 2016. godine, dao podatke iz predizbornih anketa koje je izborni štab posedovao saradniku koji je bio povezan sa ruskim obaveštajnim službama, navodi se u sudskom podnesku od utorka, 8. januara.

Novinari su uspeli da pročitaju podatke iz sudskog podneska, koje Manafortovi advokati nisu odgovorajuće "zatamneli", prenosi Glas Amerike.

Tužioci u istrazi specijalnog istražitelja Roberta Malera navode da ih je Manafort lagao o tome, dok on poriče optužbe u vezi sa svojim bivšim poslovnim partnerom Konstantinom Kilimnikom, državljaninom Ukrajine, koga tužioci optužuju da je imao veze s ruskim obaveštajnim službama.

Manafort je rekao da je jednostavno zaboravio detalje, navodeći kao opravdanje haotičnu atmosferu u kampanji, prenosi Glas Amerike.

U sudskom dokumentu od utorka se po prvi put detaljno opisuje zbog čega je tačno Manafort optužen da je lagao.

Tužitelji, koji već skoro dve godine istražuju veze Trampovog izbornog štaba s Rusijom i da li je Tramp, kao predsednik, pokušao da nezakonito opstruira istragu, tvrdili su da je Manafort lagao o pet pitanja, uključujući i svoju vezu sa Kilimnikom.

Kilimnik, kojeg je Maler optužio za opstrukciju pravde, jer je navodno uticao na svedoke u Manafortovom slučaju, poriče da je povezan sa ruskim obaveštajnim službama.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 09. jan 2019, 11:43)
anonymous [neregistrovani]

Citava amerika, je...

...postala - Holivud!!!

(sreda, 09. jan 2019, 11:43)
anonymous [neregistrovani]

Citava amerika, je...

...postala - Holivud!!!

(sreda, 09. jan 2019, 11:03)
Aleksandar [neregistrovani]

Pozorište za naivne

Američkim poreskim obveznicima serviraju notorne gluposti da bi opravdali svoje postojanje čija je glavna odlika da su obavezni da svakog prvog prime platu.