Grupa NATO brodova namerava da uđe u Crno more

Šef ukrajinske misije pri NATO-u Vadim Pristajko izjavio je da Alijansa povećava učestalost ulaska brodova zemalja članica u Crno more.

"Postoje stalne operativne grupe (ratnih brodova mornarice) i Holandija sada predvodi jednu od njih... Oni takođe nameravaju da uđu u Crno more", rekao je Pristajko za TV stanicu 112 Ukrajina, prenosi portal Ukranjuz, pozivajući se na ukrajinsku novinsku agenciju.

Pristajko je dodao da je frekventnost ulaska brodova NATO-a u Crno more ograničena konvencijom Montre, koja ograničava prolaz brodovima mornarica koje ne pripadaju crnomorskim državama.

Boravak borbenih brodova ostalih zemalja u Crnom moru vremenski je ograničen, u skladu sa tom Konvencijom iz 1936. godine.

Ukrajinska agencija je ranije javila da je pre dva dana desantni brod američke ratne mornarice "Fort Mekhenri" u sastavu 22. Pomorske ekspedicione grupe prošao kroz Dardaneli u Crno more.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 09. jan 2019, 08:54)
Markovljev [neregistrovani]

Dozovite se pameti

Braćo Ukrajinci, dozovite se pameti i rešite se čokoladnog magnata Porošenka, dok još nije kasno i vratite se prirodnom i bratskom savezniku.Narodu je sve teže a Vaš predsednik troši novac na naouružanje (koje mu je usput na ništa, obzirom na silu kojom raspolaže Rusija) umesto da ih iskoristi za dobrobit ukrajinskih gradjana.Sa vojnog pogleda, gomilanje ratnih brodova NATO je samo izlaganje većeg broja ciljeva ruskoj armiji direktno na tacnu u dosao ratnog vazduhoplovstva.Znači NATO turizam se nastavlja bez ikakve opasnosti po Rusiju, naopako.

(sreda, 09. jan 2019, 08:09)
anonymous [neregistrovani]

Cudno

Tebi sto ovo nije cudno samo jedno pitanje , jel holandija izlazi na crno more ?

(sreda, 09. jan 2019, 01:12)
anonymous [neregistrovani]

re: Odbrana

''Boravak borbenih brodova ostalih zemalja u Crnom moru vremenski je ograničen, u skladu sa tom Konvencijom iz 1936. godine.'' Dakle prvo procitati clanak, pa onda komentarisati, cudno je sto su zemlje koje ne pripadaju Crnom moru pojacale frekvenciju ulaska u Crno more. Ocito je da pokusavaju krsiti sporazum iz 1936.

(sreda, 09. jan 2019, 00:21)
anonymous [neregistrovani]

NATO opet...

...cacka mecku. Dok "mecka" ne poshizi.

(utorak, 08. jan 2019, 23:29)
anonymous [neregistrovani]

Dali grupa Nato brodova

Namerava da izade iz Crnog mora....kviz pitanje??

(utorak, 08. jan 2019, 23:07)
anonymous [neregistrovani]

odbrana

Pa sta je tu cudno?Pa pola obale crnog mora je deo drzava koje su u NATO,a drugu polovinu dele Rusija i njen prijatelj Ukrajina.