Razočaranje u Ankari, Bolton otišao bez susreta sa Erdoganom

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton kaže da Ankara mora da zaštiti kurdske saveznike Vašingtona u Siriji – što je uslov za povlačenje američke vojske sa severoistoka Sirije. Redžep Tajip Erdogan oštro je reagovao, a Bolton je tursku prestonicu napustio bez sastanka sa predsednikom.

Turska ne može da prihvati nedavne komentare Džona Boltona, savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa da Ankara mora da se složi da zaštiti njihove kurdske saveznike, rekao je Redžep Tajip Erdogan.

U obraćanju članovima svoje partije AKP u parlamentu, Erdogan je rekao da je Bolton napravio "ozbiljnu grešku" pozivajući se na nove uslove američkog povlačenja iz Sirije i poručio da Turska ne može da prihvati kompromis po pitanju kurdske milicije JPG, preneo je Rojters.

Erdogan je naveo da su turske pripreme za novu vojnu ofanzivu protiv terorističkih grupa u Siriji u velikoj meri završene.

Predsednik Turske je dodao i da je borba kurdske milicije JPG protiv Islamske države "velika laž".

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Bolton sastao se danas sa Ibrahimom Kalinom, savetnikom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, sa kojim je razgovarao o sudbini sirijskih Kurda.

Bolton je razgovarao sa Kalinom dva sata u predsedničkom kompleksu u Ankari, preneo je AP.

Tim povodom, zvaničnik SAD rekao je da je tražio uveravanja od Turske da neće napasti kurdsku miliciju u Siriji, saveznika SAD u borbi protiv Islamske države.

Bolton je naveo da je to "uslov" za planirano povlačenje američkih snaga sa severoistoka Sirije.

Džon Bolton je trebalo da se sastane i sa predsednikom Erdoganom, međutim, do tog sastanka nije došlo.

Tramp je prošlog meseca saopštio da je Islamska država poražena i najavio da će vratiti 2.000 američkih vojnika iz Sirije. Kako je tada rekao, završnu fazu borbe protiv džihadista ove terorističke organizacije preuzeće Turska.

Sada, međutim, Erdogan kaže da zvaničnici iz američke administracije možda pokušavaju da opstruiraju "jasan sporazum" koji su on i predsednik SAD Donald Tramp postigli u telefonskom razgovoru 14. decembra.

Prema njegovim rečima, u razgovoru, koji je opisao kao "istorijsku prekretnicu", Turska je obećala da će preuzeti borbu protiv preostalih ekstremista Islamske države kada se američke trupe povuku iz Sirije, preneo je AP.

Na pitanje novinara zašto se nije sastao sa Boltonom, Erdogan je rekao da se Bolton sastao sa svojim kolegom, a da bi on uskoro mogao da se čuje telefonom sa Trampom.

Inače, ovaj uslov Vašingtona, koji je Bolton izneo u Ankari, predstavlja problem jer Turska smatra JPG, koji su podržale SAD u borbi protiv ID, terorističkom organizacijom i delom zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK).

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво