Razočaranje u Ankari, Bolton otišao bez susreta sa Erdoganom

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton kaže da Ankara mora da zaštiti kurdske saveznike Vašingtona u Siriji – što je uslov za povlačenje američke vojske sa severoistoka Sirije. Redžep Tajip Erdogan oštro je reagovao, a Bolton je tursku prestonicu napustio bez sastanka sa predsednikom.

Turska ne može da prihvati nedavne komentare Džona Boltona, savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa da Ankara mora da se složi da zaštiti njihove kurdske saveznike, rekao je Redžep Tajip Erdogan.

U obraćanju članovima svoje partije AKP u parlamentu, Erdogan je rekao da je Bolton napravio "ozbiljnu grešku" pozivajući se na nove uslove američkog povlačenja iz Sirije i poručio da Turska ne može da prihvati kompromis po pitanju kurdske milicije JPG, preneo je Rojters.

Erdogan je naveo da su turske pripreme za novu vojnu ofanzivu protiv terorističkih grupa u Siriji u velikoj meri završene.

Predsednik Turske je dodao i da je borba kurdske milicije JPG protiv Islamske države "velika laž".

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Bolton sastao se danas sa Ibrahimom Kalinom, savetnikom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, sa kojim je razgovarao o sudbini sirijskih Kurda.

Bolton je razgovarao sa Kalinom dva sata u predsedničkom kompleksu u Ankari, preneo je AP.

Tim povodom, zvaničnik SAD rekao je da je tražio uveravanja od Turske da neće napasti kurdsku miliciju u Siriji, saveznika SAD u borbi protiv Islamske države.

Bolton je naveo da je to "uslov" za planirano povlačenje američkih snaga sa severoistoka Sirije.

Džon Bolton je trebalo da se sastane i sa predsednikom Erdoganom, međutim, do tog sastanka nije došlo.

Tramp je prošlog meseca saopštio da je Islamska država poražena i najavio da će vratiti 2.000 američkih vojnika iz Sirije. Kako je tada rekao, završnu fazu borbe protiv džihadista ove terorističke organizacije preuzeće Turska.

Sada, međutim, Erdogan kaže da zvaničnici iz američke administracije možda pokušavaju da opstruiraju "jasan sporazum" koji su on i predsednik SAD Donald Tramp postigli u telefonskom razgovoru 14. decembra.

Prema njegovim rečima, u razgovoru, koji je opisao kao "istorijsku prekretnicu", Turska je obećala da će preuzeti borbu protiv preostalih ekstremista Islamske države kada se američke trupe povuku iz Sirije, preneo je AP.

Na pitanje novinara zašto se nije sastao sa Boltonom, Erdogan je rekao da se Bolton sastao sa svojim kolegom, a da bi on uskoro mogao da se čuje telefonom sa Trampom.

Inače, ovaj uslov Vašingtona, koji je Bolton izneo u Ankari, predstavlja problem jer Turska smatra JPG, koji su podržale SAD u borbi protiv ID, terorističkom organizacijom i delom zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK).

broj komentara 11 pošalji komentar
(sreda, 09. jan 2019, 02:50)
anonymous [neregistrovani]

zdr

samo pitam.ko koga stiti sad.?u tur ima 4 mil sirijca od kojih 1 mil su kurdi.koliko je usa primila sir izbeglica?tur ima 900 km granicu sa sir.a ameri su udaljeni 10 hil km.po zdravoj logici ko treba da brine o sir? tur ili usa?

(utorak, 08. jan 2019, 17:52)
anonymous [neregistrovani]

@@Ziveo Nezavisan Kurdistan

Gospodine , Kurdi imaju drzavu u kojoj zive Turska , Irak i Iran i to je njihova drzava a sto se tice Kurdistana on nikada nije bio drzava , samo pokrajina.Valjda bi to trebao znati.

(utorak, 08. jan 2019, 17:39)
anonymous [neregistrovani]

Amerika

Svaka ti cast za ovaj komentar

(utorak, 08. jan 2019, 15:57)
milan [neregistrovani]

Kurdi

Dislocirane jedinice Kurda u pojedinim gradovima su pozvale
regularnu vojsku Sirije u te gradove i stavile se jim pod komandu.

Erdogan je na zahtev Amerikanaca da Turska nastavi borbu protiv
ID i zaštiti Kurde u Siriji. odgovorio da je borba sa islamistima već
praktički gotova, što bi znbačilo da Kurdima nije potrebna zaštita.

Osnovno je samo to, da su se Sirija, Rusija, Turska i Iran dogovorili
da Sirija mora ostati u svojim dosadašnjim granicama. A šta je onda
sa Kurdima?

Kurdi će nastaviti razgovor sa legalnom vladom Sirije o autonomiji
u okviru Sirije.

Tu nije potrebna nikakva viša matematika.

(utorak, 08. jan 2019, 15:25)
anonymous [neregistrovani]

USA stiti potlacene?

Stiti onako kako su ''stitili'' autohtoni narod S. Amerike tzv. Indijance , e tako se ponasaju prema svim malim i nemocnim narodima.

(utorak, 08. jan 2019, 15:24)
Markovljev [neregistrovani]

@Ziveo Nezavisan Kurdistan

Čudim se da neko može da napiše ovakav komentar. Znači trgovina teritorijama koje vekovima pripadaju Kudrima, proganjanim i mrcvarenim od Turaka i Iračana. Kurdi su narod bez države, koji je davno pokazao da ispunjava sve uslove za priznanje i teritorije i države u okvirima koji pokrivaju a dali je to mali nego veliki Kurdistan mi se čini nefer prema ovom narodu. Oni se nisu veštački uvećavali niti se širili po tudjoj teritoriji kao što se desilo na KiM posle 2. svetskog rata i nemaju matičnu državu kao što imaju naši Albanci.

(utorak, 08. jan 2019, 15:23)
anonymous [neregistrovani]

Sretene

sta to naprica? Znaci, da sve sto rade nama je ok?

(utorak, 08. jan 2019, 14:14)
anonymous [neregistrovani]

Amerika štiti potlacene???

Jos od Indijanaca..Hirosime Nagasakija.. Vjetnama..Koreje..Iraka Libije Isila...SFRJ.....Ruskog naroda u Ukrajini...itd itd.....Bolton se nije sastao sa Erdoganom ..ne zbog toga sto žali Kurde...nego sto Turci kupuju S400 od Rusije a ne Patriot od SAD........A da ce im ovi zakuvati kašu na destabilizaciji Turske ..Sa tim se slažem 100%...sad ce bombe krenuti po Turskoj....samo pratite...

(utorak, 08. jan 2019, 14:07)
anonymous [neregistrovani]

Djavo je u Detaljima

Dobro je poznato kako je Amerika donela odluku o povlacenju, tokom telefonskog razgovora dva predsednika. Detalji, kao sto su sta ce biti sa Kurdima, su preskoceni tom prilikom, ali je objava o povlacenju data od Predsednika Trampa. Erdogan je rekao da Turska moze da preuzme presotalu odgovornost, podrazumevajuci da porazi sirijske Kurde. Sada americki aparat povlaci odgovornost svoje odluke, sto je samo jos jedan primer Trampovog predsedovanja...

(utorak, 08. jan 2019, 13:56)
anonymous [neregistrovani]

Ziveo Nezavisan Kurdistan

Turska,Sirija i Irak su svojevremeno podelili Kurdistan kao plen na tri dela ,i Kurdima je tako ucinjena ogromna nepravda, Kurdima treba vratiti barem polovinu otete teritorije radi stabilnosti u tom delu regiona ,i da se odreknu u buducnosti barem za 100 godine neke ideje o Velikom Kurdistanu!!!