Priveden osumnjičeni za hakerski napad na nemačke političare

Nemački magazin "Špigl" objavio je na sajtu da je uhapšeni 20-godišnjak, osumnjičen za jednu od najvećih krađa podataka u istoriji Nemačke, koja je pogodila stotine tamošnjih političara, priznao krivicu, prenosi "Rojters"

Navodi se da je istražitelj Kancelarije federalne kriminalističke policije (BKA), koji se bavi njegovim slučajem, kazao da je osumnjičeni izjavio da nije bio svestan razmera posledica sopstvenih postupaka i da za sada ništa ne ukazuje na bilo kakve veze sa stranim bezbednosnim službama.

Nemačke vlasti saopštile su danas da je pritvoren osumnjičeni za hakerski slučaj koji je rezultirao objavljivanjem na internetu privatnih informacija stotina političara i poznatih ličnosti, prenosi AP.

Navodi se da je BKA objavila da je pretražen stan osumnjičenog 20-godišnjaka iz pokrajine Hesen u središnjem delu Nemačke. 

AP podseća da je ovim curenjem podataka bilo zahvaćeno skoro 1.000 ljudi i da se u većini slučajeva ono svodilo na objavljivanje osnovnih informacija o tome kako kontaktirati te ljude, ali da je u oko 60 slučajeva procurelo više ličnih podataka.

Agencija navodi da su izgleda objavljeni podaci poslanika svih stranaka u Bundestagu osim ultradesničarske Alternative za Nemačku (AfD).

 

broj komentara 0 pošalji komentar