Kim Džong Un četvrti put u Kini

Severnokorejski lider Kim Džong Un boravi u zvaničnoj poseti Kini na poziv kineskog predsednika Si Đinpinga. Do posete dolazi pošto je Kim nedavno upozorio da bi mogao krenuti alternativinim putem ako Amerika ne ublaži sankcije njegovoj zemlji i nastavi sa pritiscima.

U pratnji supruge i najviših zvaničnika Severne Koreje, Kim Džong Un je stigao privatnim vozom u Kinu. Strane agencije podsećaju da je Kina važan diplomatski saveznik Severne Koreje, glavni trgovinski parnter i darodavac, dok Peking ističe svoju ulogu u izmirenju na korejskom poluostrvu.

"Kina je uvek podržavala kontakte između Amerike i Severne Koreje i imala pozitivnu ulogu u traganju za rešenjem pitanja korejskog poluostrva", kaže Lu Kang, portparol kineskog MIP-a.

Kimova poseta Kini je pozdravljena je u Seulu

"Južna Koreja se nada da će poseta Kim Džong Una Kini dobrineti potpunoj denuklearizaciji korejskog poluostrva i uspostavljanju trajnog mira. U toku su kontakti između dve Koreje, Severne Koreje i Kine odnosno Amerike. Nadamo se da će Kimova četvrta poseta Kini biti odskočna daska za drugi samit Severne Koreje i SAD", kaže portparol predsednika Južne Koreje.

Za to vreme, u Seulu smena - predsednik Južne Koreje Mun Džae In smenio je šefa kabineta koji je imao ključnu ulogu u poboljšanju veza sa severnim susedom.  

Analitičari tvrde da tom posetom Kim Džong Un želi da pokaže Trampovoj administraciji da ima diplomatske i ekonomske opcije osim onih iz Vašingtona i Seula.

 

broj komentara 0 pošalji komentar