Plovdiv i Matera – Evropske prestonice kulture u 2019.

Bugarski grad Plovdiv i italijanski grad Matera proglašeni su za ovogodišnje Evropske prestonice kulture, saopštio je Evropski parlament.

Plovdiv i Matera su gradovi s bogatim istorijskim nasleđem i okrenuti su budućnosti, prenela je bugarska agencija BTA.

Plovdiv je, inače, prvi bugarski grad koji je poneo titulu Evropske prestonice kulture.

To je sa oko 345.000 stanovnika drugi po veličini grad u zemlji.

"Nakon preuzimanja predsedavanja Savetu EU (od januara do juna 2018), Plovdiv 2019. je naredni veliki i značajan događaj za Bugarsku", ocenio je bugarski poslanik Evropske narodne stranke Andrej Kovačev.

Kada je reč o Materi, u pitanju je grad od 60.000 stanovnika na jugu Italije, koji je poznat po drevnim pećinskim naseljima Sasi di Matera, koji su deo svetske baštine Uneska.

Italijanski član poslaničke grupe Evropa slobode i direktne demokratije u Evropskom parlamentu Piernikola Pedičini smatra da će titula Evropske prestonice kulture dati Materi priliku da pokaže svetu svoje znamenitosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво