Islamisti nisu osumnjičeni za eksploziv

Ministar odbrane Francuske Erve Moren izjavio je da islamisti nisu glavni osumnjičeni za postavljanje eksploziva u pariskoj robnoj kući na bulevaru Osman.

"Jasno je da rečnik i dijalektika, nisu karakteristični za islamističke terorističke organizacije", rekao je Moren radiju RTL povodom pisma koje je agenciji AFP juče poslala dosad nepoznata organizacija "Revolucionarni front Avganistana", u kome je precizirano gde se nalazi eksploziv.

Ta do sada nepoznata grupa tražila je u pismu povlačenje francuskih trupa iz Avganistana do kraja februara preteći terorističkim napadima na "kapitalističke robne kuće".

Ministarka unutrašnjih poslova Mišel Alio-Mari odlučila je da pojača mere bezbednosti u velikim gradovima, na aerodromima, u železničkom saobraćaju, robnim kućama i na mestima masovnog okupljanja.

Ministarka je, međutim, izjavila da teroristička pretnja nije "ni veća ni manja" nego što je bila pre otkrivanja eksploziva u pariskoj robnoj kući.

Stručnjaci za terorizam smatraju da je poruka poslata AFP-u neuobičajena za islamiste, koji ne koriste pisma kao način komunikacije, već internet i video kasete i koji nemaju ideološki stav o kapitalizmu.

"To što se u nazivu grupe nalazi reč 'revolucionarni' i što su robne kuće opisane kao 'kapitalističke', što nema pozivanja na islam i džihad, navodi na zaključak da teza o islamistima nije prioritetna", objasnila je ministarka Moren, dodajući da ni ta mogućnost nije isključena.

Policija je juče pronašla pet komada dinamita koji nisu bili povezani sa detonatorom u toaletu robne kuće "Prentan" (Le Printemps) u centru Pariza, prema instrukcijama navedenim u pismu koje je stiglo u redakciju agencije AFPove organizacije. Zgrada robne kuće je odmah evakuisana, a eksplozivne naprave uspešno demontirane.

Ministar odbrane Erve Moren istakao je da teroristička pretnja nije ograničena na Francusku i velike zapadne sile.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво