Krenulo polaganje cevi za "Severni tok 2" u Finskoj i Švedskoj

Najveći brod na svetu za podvodno polaganje cevi, "Pionirski duh", pridružio se građevinskoj floti "Severnog toka 2", koja radi u finskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni na izgradnji gasovoda za snadbevanje Evrope ruskim gasom preko Nemačke.

Plovilo dugačko 382 metra nastaviće da instalira cevi za transport prirodnog gasa umesto broda "Soliter", koji je prethodno započeo gradnju u Finskoj u septembru, javlja Raša tudej

Prema rečima operatera projekta "Severni tok 2", brod "Soliter" je premešten u južni deo švedske ekskluzivne ekonomske zone gde će graditi deonicu od 510 kilometara u okviru tog projekta.

Švedski radio SR je objavio u nedelju da je "Soliter" počeo sa polaganjem cevi u švedskim teritorijalnim vodama i da se očekuje da će se građevinski radovi trajati do leta.

"Projekat 'Severni tok 2' odvija se po planu. Dobio je dozvole u četiri od pet zemalja kroz čije vode će prolaziti dve trake cevovoda", kažu u kompaniji "Severni tok 2".

Dodaju da je do sada položeno oko 370 kilometara gasovoda.

Gasovod "Severni tok 2", koji će se protezati od Rusije do Nemačke ispod Baltičkog mora, imaće kapacitet od 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Procenjuje se da će se tim gasovodom obavljati tranzit 70 odsto prodaje ruskog gasa u EU.

Ovaj projekat, koji vodi podružnica ruskog energetskog giganta "Gasproma", realizuje se u partnerstvu s nemačkim energetskim firmama "Vinteršel" i "Uniper", francuskom multinacionalnom kompanijom "Anži, britansko-holandskim naftnim i gasnim divom "Rojal Dač Šelom" i austrijskom energetskom kompanijom OMV.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 26. dec 2018, 08:34)
anonymous [neregistrovani]

Severni tok vs juzni tok

Iz ovoga treba da se izvuce lekcija- Rusija proizvodi gas, izvozi ga, a transport gasa otpada na firme iz drzava kroz koje gas prolazi, s obzirom da po pravilima EU ista firma ne sme da proizvodi i prenosi neko dobro, jer se tako stvara monopol na trzistu. Sa juznim tokom je bilo drugacije, s obzirom da je Gazprom imao ogroman udeo u svakoj naftno-gasnoj kompaniji u regionu (kod nas cak 51%, najvise u odnosu na sve zemlje okruzenja,), pravno gledano je kroz juzni tok Gazprom proizvodio dobro i Gazprom ga je transportovao. Sta se desilo? Pukao je projekat, upravo na ovoj klauzuli. Tako da Rusi, vas gas, nase naftne kompanije i "nase" cevi, i nema zime.