"SAD antiruskom retorikom pravdaju mešanje u politiku Makedonije"

Sjedinjene Američke Države pokušavaju da mešanje u unutrašnja pitanja Makedonije i njeno uvlačenje u NATO opravdaju izjavama o navodnim pokušajima Rusije da omete pristupanje te balkanske zemlje u Severnoatlantsku alijansu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Koristeći neosnovanu antirusku retoriku, Vašington pokušava da opravda svoje otvoreno mešanje u unutrašnja pitanja Makedonije, legitimizuje manjkav Prespanski sporazum (s Grčkom) i uvuče još jednu balkansku zemlju u NATO protiv volje njenih građana, kao što se dogodilo sa Crnom Gorom 2017", navodi se u saopštenju, prenosi danas Tas.

Američki političari bi, ukazuje Ministarstvo, trebalo da se "vrate u realnost".

"Pre svega, jasna volja makedonskih građana pokazana je na neuspelom referendumu u toj balkanskoj republici 30. septembra, kada je većina građana odbacila pokušaje SAD i njihovih saveznika da Skoplje uvuku u evroatlantske strukture u zamenu za promenu imena te zemlje i odustajanje od njenih nacionalnih interesa", stoji u saopštenju.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova navodi i da je američki ambasador bio prisutan u zgradi Skupštine Makedonije "kako bi obezbedio potrebne rezultate koristeći prljave manipulacije, podmićivanje i ucenjivanje poslanika, što je javnosti postalo poznato".

"Povrh toga, ne ruski već posetioci iz SAD, EU i NATO-a smenjuju se međusobno praktično svakog dana na političkoj sceni u Skoplju kako bi promovisali paket ustavnih amandmana", zaključuje se u saopštenju.

Ruska agencija napominje da je, tokom posete Skoplju 18. decembra, zamenik američkog državnog sekretara Džon Saliven rekao da Rusija ometa pristupanje Makedonije NATO-u.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 22. dec 2018, 11:08) - Воронцов [neregistrovani]

Колико је Америци важно да су државицу увуче у НАТО

Једноставно не допуштају земљама неутралност. Чим се неко нађе у НАТО он је на нишану руских ракета. Па онда нека бирају шта им одговара.