Pjongjang: SAD prve treba da uklone nuklearnu pretnju

Severna Koreja saopštila je da nikada neće pristati na jednostranu denuklearizaciju i da su SAD te koje sa Korejskog poluostrva prve treba da "uklone nuklearnu pretnju".

"SAD moraju da prepoznaju tačno značenje denuklearizacije Korejskog poluostrva, a posebno moraju da izuče geografiju na pravi način. Kada je reč o Korejskom poluostrvu, na njemu se nalazi teritorija naše republike, kao i čitav region (Južna Koreja) gde su SAD postavile svoje snage, uključujući i nuklearno oružje", navodi se u saopštenju koje je prenela severnokorejska agencija KCNA.

Kada govorimo o kompletnoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva, to znači uklanjanje svih izvora nuklearne pretnje, ne sa Severa i Juga, već i iz svih područja u okolini poluostrva, ističe se u saopštenju. 

Agencija AP ocenjuje da ovo saopštenje podiže dalje sumnje oko toga da li bi severnokorejski lider Kim Džong Un ikada pristao na denuklearizaciju.

U pregovorima o denuklearizaciji Severne Koreje, između Pjongjanga i Vašingtona, došlo je do zastoja u vezi redosleda procesa denuklearizacije i uklanjanja međunarodnih sankcija.

Kim se 12. juna sastao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, kada su se složili da postignu "kompletnu denuklearizaciju" Korejskog poluostrva.

Od tada, nije mnogo toga postignuto - SAD insistiraju da Sever otkrije sve svoje poligone i postrojenja za proizvodnju nuklearnog oružja, dok zvanični Pjongjang insistira, pre svega, na uklanjanju međunarodnih sankcija.

Agencija podseća da su SAD uklonile svoje taktičko nuklearno naoružanje iz Južne Koreje tokom devedesetih godina.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво