Pjongjang: SAD prve treba da uklone nuklearnu pretnju

Severna Koreja saopštila je da nikada neće pristati na jednostranu denuklearizaciju i da su SAD te koje sa Korejskog poluostrva prve treba da "uklone nuklearnu pretnju".

"SAD moraju da prepoznaju tačno značenje denuklearizacije Korejskog poluostrva, a posebno moraju da izuče geografiju na pravi način. Kada je reč o Korejskom poluostrvu, na njemu se nalazi teritorija naše republike, kao i čitav region (Južna Koreja) gde su SAD postavile svoje snage, uključujući i nuklearno oružje", navodi se u saopštenju koje je prenela severnokorejska agencija KCNA.

Kada govorimo o kompletnoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva, to znači uklanjanje svih izvora nuklearne pretnje, ne sa Severa i Juga, već i iz svih područja u okolini poluostrva, ističe se u saopštenju. 

Agencija AP ocenjuje da ovo saopštenje podiže dalje sumnje oko toga da li bi severnokorejski lider Kim Džong Un ikada pristao na denuklearizaciju.

U pregovorima o denuklearizaciji Severne Koreje, između Pjongjanga i Vašingtona, došlo je do zastoja u vezi redosleda procesa denuklearizacije i uklanjanja međunarodnih sankcija.

Kim se 12. juna sastao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, kada su se složili da postignu "kompletnu denuklearizaciju" Korejskog poluostrva.

Od tada, nije mnogo toga postignuto - SAD insistiraju da Sever otkrije sve svoje poligone i postrojenja za proizvodnju nuklearnog oružja, dok zvanični Pjongjang insistira, pre svega, na uklanjanju međunarodnih sankcija.

Agencija podseća da su SAD uklonile svoje taktičko nuklearno naoružanje iz Južne Koreje tokom devedesetih godina.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 20. dec 2018, 13:10) - anonymous [neregistrovani]

Cini mi se da...

... Kina uzvraća udarac. Nuklearni projektili na Korejskom poluostrvu su pretnja pre svega za Kinu. Ovaj put su odigrali maestralno.

(četvrtak, 20. dec 2018, 12:57) - Воронцов [neregistrovani]

Трампов маркети

Од почетка је било јасно да од денулеаризације нема ништа и да су то само Трампове политичке рекламе.

(četvrtak, 20. dec 2018, 12:17) - anonymous [neregistrovani]

SAD

SAD moze da trazi od Kim-a denuklearizaciju, a ne pristaju na denuklearizaciju svog arsenala. To vise ne prolazi, video je svet kakva je Amerika zapravo, i niko vise nece da se upusta u bilo kakve pregovore i dogovore sa njima.

(četvrtak, 20. dec 2018, 09:46) - anonymous [neregistrovani]

razumno

nije Kim blesav

(četvrtak, 20. dec 2018, 09:29) - anonymous [neregistrovani]

Kim je u pravu

Dogovor je da se čitavo poluostrvo denuklearizuje a ne samo Severna Koreja