SAD vraćaju vojnike iz Sirije, kalifat ID poražen

Sjedinjene Američke Države su počele da vraćaju vojnike iz Sirije dok se kreću ka novoj fazi kampanje protiv Islamske države, objavila je Bela kuća, tvrdeći da je "teritorijalni kalifat" te ekstremističke grupe poražen. I Pentagon je potvrdio da je započeo proces povratka američkih trupa iz Sirije.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders poručila je da pobede nad Islamskom državom u Siriji ne znače i kraj globalne koalicije ili njene kampanje.

"Počeli smo da vraćamo američke vojnike kući dok prelazimo na sledeću fazu kampanje", navela je u saopštenju Sandersova, preneo je Rojters

Bela kuća se oglasila nakon što je američki predsednik Donald Tramp na Tviteru objavio da su SAD pobedile Islamsku državu u Siriji. Tramp kaže da je ID bila jedini razlog zbog koga su američke trupe bile u Siriji.

"Pobedili smo ID u Siriji, što je bio jedini moj razlog da ih tamo držim tokom predsednikovanja", napisao je američki predsednik na Tviteru, prenosi Rojters.

I Pentagon je potvrdio da je započeo proces povratka američkih trupa iz Sirije, dok su SAD započele tranziciju u narednu fazu kampanje.

"Koalicija je oslobodila teritoriju koju je držala Islamska država, međutim, kampanja protiv te organizacije nije gotova", izjavila je portparolka Pentagona Dana Vajt, prenosi Rojters.

Ukazala je i da neće otkriti više detalja o tome zbog zaštite i operativne bezbednosti.

"Nastavićemo da radimo sa našim partnerima i saveznicima kako bismo pobedili ID, gdegod da ona deluje", rekla je Vajt.

Neimenovani američki zvaničnik je za Si-En-En rekao da Tramp planira "potpuno i brzo" povlačenje američkih vojnika iz Sirije. 

SAD trenutno imaju oko 2.000 vojnika na terenu u Siriji i glavna uloga im je obučavanje lokalnih snaga u borbi protiv terorističke grupe, tzv. Islamske države.

Oni su prvenstveno posvećeni obuci Sirijskih demokratskih snaga, koje podržavaju SAD i koji su imali uspeha u borbi protiv tzv. Islamske države, navodi Si-En-En.

Trenutno je teško proceniti koliko boraca ID je ostalo u Siriji, a prema procenama koalicije predvođene SAD, u toj zemlji ih ima oko 2.000.

Međutim, prema proceni američkog ministarstva odbrane, u Siriji bi moglo da bude i do 30.000 ekstremista ID.

Si-En-En navodi da SAD poseduju snage u Iraku koje bi mogle da sprovedu napade u Siriji, oko 5.000 vojnika. 

Koalicija predvođena SAD demantovala je ranije ovog meseca da će doći do bilo kakve promene u broju američkih vojnika u Siriji.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи