Sve veći vojni budžeti u svetu, NATO "lokomotiva" rasta

Budžeti za odbranu u svetu beleže najveći rast u poslednjih deset godina, a najviše zahvaljujući državama-članicama NATO-a, ističe se u izveštaju Instituta "Aj-Ejč-Es markit" (IHS Markit).

U izveštaju se navodi da su troškovi za odbranu u 2018. godini u svetu povećani za 4,9 odsto, na 1,78 hiljada milijardi dolara. Države članice NATO-a "lokomotive" su ovog rasta zbog povećanja (od 5,8 odsto) njihovih budžeta za odbranu.

Rashode država članica NATO-a u 2019. godini preći će jednu hiljadu milijardi u poređenju sa 989 milijardi dolara u 2018. godini.

U izveštaju se ističe da će 2018. godina oboriti rekord iz perioda nakon Hladnog rata, kada su 2010. godine troškovi za odbranu iznosili 1,69 hiljada milijardi dolara.

"Aj-Ejč-Es markit" podvlači da će u 2019. godini devet država članica NATO-a dostići nivo od dva odsto budžetskih davanja za odbranu. To su SAD, Grčka, Estonija, Litvanija, Letonija, Velika Britanija, Poljska, Rumunija i Francuska.

Američko povećanje vojnog budžeta najveće od 2008.

Samo su SAD u 2018. godini uvećale budžet za odbranu za 46 milijarde dolara, što je za sedam odsto povećanje i predstavlja najveće povećanje od 2008. godine.

U septembru je Američki kongres odobrio, a predsednik SAD Donald Tramp ubrzo potpisao vojni budžet za 2019. godinu u vrednosti od 716 milijardi dolara.

Ovo je najbrže usvojeni budžet za odbranu u SAD u poslednjih 40 godina.

Vojni troškovi Rusije i Kine znatno iza američkih

Ruska Federacija i NR Kina su znatno iza SAD kada je u pitanju težina vojnog budžeta u američkim dolarima.

Kina je odvojila 151 milijardu dolara za vojne izdatke u 2018, dok je Rusija u 2018. godini imala skoro 14 puta manji vojni budžet u odnosu na SAD, od 47 milijardi dolara.

Dok su SAD usvojile i sprovode vojni budžet sa fiskalnu 2019. godinu, Kina i Rusija još nisu objavile zvanične brojke o tome koliko će iznositi njihove vojne budžete u sledećoj godini.

Samo je predsednik Rusije Vladimir Putin najavio da će biti dodatne uštede na vojnom planu u odnosu na prethodne godine.

Povećanje i u Evropi, Aziji, Latinskoj Americi

U 2018. godini budžeti odbrane u Zapadnoj Evropi uvećani su u proseku za 2,4 odsto.

Očekuje se da se ovaj rast nastavi i u 2019. godini (za 3,6 odsto), kao rezultat na povećanje troškova za odbranu u Nemačkoj za 11 odsto.

Države azijskog i tihookeanskog regiona takođe su povećale svoje vojne budžete u 2018. godini za 3,6 odsto, što je manje u poređenju sa svetskim trendovima, ali dostignuti su rekordnih 465 milijardi dolara.

Budžeti za odbranu u Latinskoj Americi povećani su za 10,4 odsto u 2018. godini i dostigli su 62 milijarde dolara, dok samo rashodi Brazila iznose 29,9 milijardi dolara.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи