"Rusija želi da odvrati neutralne države od ulaska u NATO"

Predsednik Odbora za spoljne poslove Gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačov predložio je da se izmeni vojna doktrina Moskve u delu dokumenta koji kaže "da se neutralne države neće naći u dometu ruskih raketa" kako bi ih odvratili od pristupanja NATO.

Konstantin Kosačov je na okruglom stolu koji se bavio pitanjima neutralnosti u savremenom svetu ponudio novu formulaciju koja bi imala pozitivniji pristup, a to je da "države koje održavaju neutralnost ne čine deo ruskih vojnih planova", prenosi Tas.

Po Kosačovu ovakva formulacija ne bi imala toliko preteći karakter kao postojeća koja poručuje, ako se pridružite NATO savezu bićete u dometu ruskih raketa.

Kosačov je takođe predložio i raspravu u vezi sa ekonomskim povlasticama za države koje zadrže svoju neutralnost, jer kako naglašava, takav stav evropskih zemalja treba da bude nagrađen preferencijalnim stausom u saradnji sa Rusijom.

Kosačov je naveo primer tri bivše sovjetske republike, danas nezavisne države – Belorusije, Moldavije i Ukrajine, naglašavajući da je Belorusija ruski saveznik, Ukrajina smatra sebe ruskim neprijateljem, a Moldavija ima poseban neutralan status.

U vezi sa tim, Kosačov je predložio intenzivniju saradnju sa Moldavijom budući da je ta država zadržala neutralni status u svom Ustavu, što se, kako je naglasio, ne može reći za Ukrajinu, prenosi agencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара