Usvojen pakt UN o izbeglicama

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je velikom većinom glasova prihvatila Globalni kompakt o izbeglicama, koji bi trebalo da poboljša upravljanje izbegličkim krizama u svetu, ali ni ovaj dokument nisu podržale Sjedinjene Američke Države i Mađarska, javljaju zapadne agencije.

Za rezoluciju o paktu o izbeglicama glasala je 181 zemlja, a osim SAD i Mađarske, koje su glasale protiv, tri su se uzdržale od glasanja, navodi AFP uz ocenu da novi dokument nije toliko razbuktao strasti kao Globalni kompakt o migracijama, prihvaćen prošle sedmice u Marakešu.

Predstavnik Mađarske izjavio je da Ujedinjenim nacijama "ne treba novi zakonski alat", opravdavajući protivljenje tekstu. Administracija Donalda Trampa je nedavno rekla da uglavnom odobrava pakt o izbeglicama, ali ne i one odredbe koje treba da ograniče moguće zadržavanje osoba koje traže azil u drugoj zemlji.

Kao i kompakt o migracijama, Globalni kompakt o izbeglicama nije obavezujućeg karaktera.

Globalni kompakt o izbeglicama sastavljen je pod pokroviteljstvom Visokog komesarijata za izbeglice (UNHCR), na čelu je Italijan Filipo Grandi, a cilj je da omogući primeren međunarodni odgovor na masovne izbegličke pokrete i produžetak izbegličke krize.

Procene su da trenutno u svetu ima oko 25 miliona izbeglica, a više od 85 posto izbeglih uglavnom prihvataju zemlje sa slabim i sa srednjim dohotkom.

"Moramo pomoći zajednicama i zemljama koje ih primaju", rekla je rekla je za AFP predsednica Generalne skupštine UN Marija Fernanda Espinoza iz Ekvadora.

Četiri glavne zadatka usvojenog dokumenta su da: smanji pritisak na zemlje prihvata, poveća samostalnost izbeglica, olakša pristup rešenjima koja uključuju treće zemlje, te da pomogne da se stvore nužni uslovi za siguran i dostojanstven povratak u zemlje iz kojih su izbegli.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво