Novi izveštaj o ruskom mešanju u izbore u SAD

Rusija je koristila sve najvažnije platforme društvenih mreža kako bi na glasače uticala dezinformacijama, u pokušaju da Donald Tramp bude izabran za predsednika, piše u novom izveštaju koji je pripremljen za Senat SAD, u koji je uvid imao dnevnik "Vašington post", prenosi "Glas Amerike".

U pomenutom izveštaju se navodi da su Rusi, koji su radili za grupu zvanu Agencija za istraživanje interneta (IRA), započeli sa eksperimentima na društvenim mrežama, kako bi prvo uticali na lokalne izbore 2009. a da su proširili svoje operacije na izbore u SAD 2013. koristeći Tviter, a zatim i druge popularne društvene mreže Jutjub, Fejsbuk i Instagram.

Za predsedničku kampanju 2016. godine, u izveštaju se navodi da su Rusi pokušali da izazovu konzervativne glasače da podrže Trampa, naglašavajući teme poput prava na oružje i imigracije, navodi se u tekstu Glasa Amerike.

U isto vreme, ruski operativci slali su afroameričkim glasačima ali i drugim grupama poput liberala, žena, muslimana, Latinoamerikanaca i veterana, poruke i druge informacije sa ciljem da ih zbune u vezi sa izbornim procesom, uključujući i pogrešne informacije o tome kako da glasaju.

"Ono što je sigurno jeste da su sve te poruke jasno imale za cilj da idu u korist Republikanskoj partiji i posebno Donaldu Trampu", navodi se u izveštaju koji prenosi Vašington post.

U izveštaju se takođe kaže da se društvene mreže preobražavaju iz nečega što je alat za "deljenje kolektivne kritike i koordinaciju građanskog angažovanja", u pretnju demokratiji koja dolazi od "lukavih političkih savetnika" i "političara, u demokratijama i diktaturama podjednako".

Vašington post piše da Fejsbuk i Gugl nisu imali komentare povodom ovog izveštaja, ali je Tviter saopštio da je sproveo "značajne korake posle izbora 2016, kako bi ojačao svoju digitalnu odbranu", prenosi Glas Amerike.

Sjedinjene Države su podigle krivične optužnice protiv ruske Agencije za istraživanje interneta zbog mešanja u kampanju 2016.

Specijalni tužilac Robert Maler istražuje da li je Trampova kampanja sarađivala sa Rusima u vezi sa mešanjem u izbore 2016.

Donald Tramp negira bilo kakvu saradnju i naziva Malerovu istragu "lovom na veštice", kaže se na kraju teksta.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво