Brisel produžio sankcije Moskvi

Evropska unija donela je jednoglasno odluku da se produže ekonomske sankcije Rusiji.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk napisao na svom Tviter nalogu da je odluka doneta zbog "nula napretka u primeni sporazuma iz Minska".

Mere protiv ruske ekonomije trebalo je da isteknu narednog meseca, ali njihovo ukidanje zavisi od toga da li EU smatra da Rusija poštuje mirovni sporazum iz Minska, navodi AP.

EU je uvela Rusiji sankcije 2014. i od tada ih redovno produžuje zbog nedostatka napretka u primeni mirovnog sporazuma.

Rusija i Ukrajina potpisale su Protokol iz Minska  5. septembra 2014. godine u prestonici Belorusije koji je trebalo da obezbedi prekid vatre u oblasti Donjecka i Luganska, gde su se sukobile proruske snage i ukrajinska vojska.

Sa ruske strane protokol je potpisao amabasador Rusije u Ukrajini Mihail Zubarov, sa ukrajinske strane bivši predsednik Leonid Kučma, koji je dobio mandat od rukovodstva zemlje, i sa strane OEBS-a šajcarski diplomata Hajdini Talijavini.

Uprkos potpisanom protokolu, borbena dejstva na istoku Ukrajine ubrzo su se nastavila.

U poslednje vreme, Moskva optužuje Kijev za učestale napade na naseljena mesta u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

Najnovija kriza u odnosima Moskve i Kijeva izbila je krajem novembra kada je Rusija zaplenila tri ukrajinska broda kod moreuza Kerč. Tom prilikom uhapšena su 24 ukrajinska mornara.

Sa druge strane, ukrajinska Vrhovna rada izglasala je uvođenje jednomesečnog ratnog stanja u deset regiona.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи