Torijevci podržali Terezu Mej

Dvesta poslanika Konzervativne partije izglasalo je poverenje britanskoj premijerki Terezi Mej, dok je 117 glasalo protiv davanja poverenja njenom rukovodstvu. Mejova poručuje da će nastaviti sa svojom "obnovljenom misijom" da izvede Britaniju iz EU.

"Nakon ovog glasanja, mi sada moramo da nastavimo posao realizacije Bregzita radi britanskog naroda i gradnje bolje budućnosti za ovu zemlju", izjavila je Tereza Mej novinarima ispred svoje rezidencije u Dauning stritu, prenosi Rojters.

Mejova je zahvalila svima na podršci, ali i dodala da joj nije promaklo da je veliki broj kolega glasao protiv nje.

"Njima obećavam da ću saslušati razloge za takvu odluku. Nastavljamo sa dosadašnjim planovima o izlasku iz Evropske unije kako bi našoj zemlji bilo bolje. Narodu ćemo doneti Bregzit i jedinstvo u zemlji", naglasila je Mejova.

Glasanje je bilo tajno, a Terezi Mej je bila potrebna prosta većina kako bi se zadržala na čelu partije, to jest 159 od 317 glasova konzervativaca.

Nakon što je Mejova preživela glasanje o poverenju u svojoj partiji, oglasio se lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin, koji je rekao da britanski parlament mora da povrati kontrolu nad procesom Bregzita. 

"Večerašnje glasanje ne pravi razliku u životu našeg naroda. Ona sada mora da vrati svoj sumoran dogovor u Dom komuna (Donji dom britanskog parlamenta) naredne nedelje kako bi parlament vratio kontrolu", naveo je Korbin.

Ishod večerašnjeg glasanja znači da Tereza Mej može da zadrži poziciju lidera partije i premijera, dok nastavlja da vodi tešku borbu kako bi dobila odobrenje parlamenta za njen plan za Bregzit, objašnjava AP.

Njena pobeda, takođe, znači da kolege iz Konzervativne partije ne mogu da je izazovu na glasanje o poverenju u narednih godinu dana. 

Međutim, Mejova bi mogla da naiđe na izazov u parlamentu ukoliko opoziciona Laburistička partija zatraži glasanje o poverenju u Donjem domu parlamenta zbog plana britanske premijerke za izlazak te zemlje iz EU.

Poslanici Konzervativne partije pokrenuli su glasanje o nepoverenju Terezi Mej i njenom rukovodstvu u trenutku kada je planirani razlaz Britanije od Evropske unije zapao u haos.

Tereza Mej zaustavila je u utorak u parlamentu glasanje o sporazumu Londona i Brisela o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво