Tramp će možda intervenisati zbog hapšenja direktorke "Huaveja"

Ako zbog hapšenja Meng Vangžu budu ugroženi američko-kineski odnosi, američki predsednik mogao bi da se umeša. Kineskinju sud u Vankuveru pustio iz pritvora uz kauciju.

"Uradiću ono što je najbolje sa državu", poručio je predsednik SAD Donald Tramp napominjući da pažljivo prati šta se događa sa potpredsednicom kineske kompanije "Huavej" koja je uhapšena 1. decembra na aerodromu u Vankuveru.

Meng Vangžu privedena je na aerodromu u Kanadi između dva leta na zahtev SAD i pod sumnjom da je kompanija koju je osnovao njen otac kršila sankcije SAD prema Iranu.

U toku je postupak ekstradicije koji bi mogao da traje 60 dana, a sud je odlučio da je pusti da se brani sa slobode uz kauciju od deset miliona kanadskih dolara (6,6 miliona evra) od čega je sedam miliona u gotovini.

Osnov za puštanje je njeno zdravstveno stanje, odnosno činjenica da je operisana zbog raka i da ima poteškoće u ishrani čvrstom hranom.

Ona će biti pod 24-časovnom prismotrom, nosiće uređaj za praćenje i morala je sudu da preda pasoš i druga dokumenta. 

Sve za nacionalnu bezbednost 

U razgovoru za Rojters, Donald Tramp je rekao da će se obratiti američkom ministarstvu pravde ukoliko oceni da je to u interesu države i nacije.

"Ako procenim da je to potrebno zbog ostvarenja najvećeg trgovinskog sporazuma do sada, što je veoma važna stvar i što je u interesu nacionalne bezbednosti, umešaću se", rekao je Tramp.

"Huavej" je najveći svetski proizvođač telekomunikacione opreme i drugi na svetu po broju prodatih mobilnih telefona.

SAD ih optužuju da su preko kompanije "Skajkom" od 2009. do 2014. izvozili u Iran tehnologiju koja je zabranjena međunarodnim sankcijama i da su u svojim izveštajima skrivali pravi odnos "Huaveja" i "Skajkoma", za koji SAD tvrde da su njihova ćerka firma, a ne nezavisna kompanija.

Kina i "Huavej" demantuju sve optužbe i pozivaju Kanadu da smesta oslobodi potpredsednicu kompanije ili da se suoči sa posledicama svog delovanja.

U Kini je u utorak uhapšen kanadski diplomata Majkl Kovrig, koji je radio za Međunarodnu kriznu grupu, ali kineske vlasti ne saopštavaju da li su ova dva hapšenja povezana. 

Meng Vangžu je ćerka osnivača "Huaveja" Rena Žengfeja, ali iako je na visokim pozicijama u kompaniji već desetak godina podatak o njihovom srodstvu nije bio poznat do pre par godina.

Meng je suprotno kineskoj tradiciji uzela prezime svoje majke, prve supruge Rena Žengfeja. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво