Bregzit, što se bore misli moje...

Sudbina Bregzita čini se neizvesnijom nego na sam dan referenduma pre dve i po godine. Britanska premijerka Mej otkazala je juče glasanje o sporazumu sa Evropskom unijom u parlamentu. Okrenula se šatl diplomatiji sa evropskim partnerima. U međuvremenu, britanski mediji javljaju da je u Konzervativnoj stranci prikupljeno 48 pisama za izglasavanje nepoverenja Mejovoj.

Što se tiče Brisela, o sporazumu se može razgovarati u smislu pojašnjavanja, ali ne može biti promena. To s druge strane Lamanša znači da je sporazum mrtav. 

Takvi rezervisani odgovori na "ofanzivu šarma Tereze Mej" mogli su se čuti i od nemačke kancelarke Angele Merkel i holandskog premijera Marka Rutea.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio je u međuvremenu, nakon sastanka sa Mejovo u Briselu, da su u EU spremni da joj pomognu da pridobije podršku britanskog parlamenta za predlog sporazuma o Bregzitu.

"Jasno je da 27 članica EU želi da pomogne, pitanje je kako", napisao je Tusk na Tviteru.

O ključnom pitanju – granici Severne Irske i Republike Irske – Tereza Mej će sutra razgovarati sa irskim premijerom Varadkarom. 

Da li Mejovu čeka sudbina Gvozdene Ledi? 

Tereza Mej je možda uspela da zaustavi glasanje u parlamentu, ali ne i debatu o ovom pitanju, koje se nastavila i danas. Lider laburista Džeremi Korbin smatra da se debata o Bregzitu pretvorila u debatu o poverenju Vladi.

"Vlada više ne funkcioniše. Premijerka mora da prizna da je sporazum mrtav. Njeni nakaradni pregovori su propali i ona više nema ovlašćenja da pregovara u ime ove zemlje pošto je izgubila autoritet u sopstvenoj stranci", smatra lider laburista Džeremi Korbin.

Džeremi Korbin može da poziva na nepoverenje vladi, ali pravo nepoverenje može da se izglasa samo u vladajućoj Konzervativnoj stranci. 

Televizija Skaj i dnevnik Ekspres javljaju večeras da Konzervativna stranka ima famoznih 48 pisama nepoverenja premijerki. Ako je to tačno, Mejova bi mogla da doživi sudbinu Margaret Tačer, koja je smenjena dok je bila u inostranstvu.  

Na kladionicama u Londonu prvi put raste opcija drugog referenduma o Bregzitu kao novoj mogućnosti pored izlaska Britanije bez ikakvog sporazuma sa EU.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи