Tereza Mej odustajanjem sprečila debakl u Vestminsteru

Sporazum koji je Tereza Mej postigla sa EU nema podršku u britanskom parlamentu. Protive mu se Škotska nacionalna partija, liberal-demokrate, laburisti, kao i većina torijevaca. Zeleno svetlo, zbog pitanja granice, ne daje ni Severna Irska.

Sporazum Brisela i Londona nije se juče našao pred Donjim domom britanskog parlamenta. Trebalo je da poslanici večeras okončaju petodnevnu debatu o tom nacrtu, a zatim da ga stave na glasanje. Ali, premijerka Tereza Mej povukla je tekst iz parlamentarne procedure juče po podne.

Ovakav potez premijerke nije se očekivao. Juče ujutru je čak jedan od ministara rekao da neće biti odlaganja, ali je osam ministara vršilo pritisak da se odloži glasanje kako ne bi doživela poraz u parlamentu koji bi doveo u pitanje njenu lidersku poziciju, a samim tim da dovede i do prevremenih izbora.

Jedan od naglasnijih bio je ministar za spoljnu trgovinu Liam Foks.

"Imamo dve mogućnosti – ili ćemo izdati glasače u vezi sa Bregzitom, što je demokratski nezamislivo, ili ćemo napustiti Evropsku uniju bez sporazuma", rekao je Foks.

U samom parlamentu bilo je burno. U ovom trenutku premijerka nema nikakvu aritmetičku šansu da dođe do većine.

Škotska nacionalna partija i liberal-demokrate žele drugi referendum o Bregzitu kojim bi odluka o izlasku iz EU bila poništena. I laburisti sve više naginju ovoj opciji, mada u ovom trenutku samo odbacuju sporazum.

Torijevci su većinski protiv sporazuma, a ključna je Demokratska unionistička partija Severne Irske koja drži vladu Tereze Mej, pošto je reč o manjinskoj vladi, a koja zbog dela sporazuma o granici sa Irskom, kojom Severna Irska ostaje u Evropskoj carinskoj uniji, ne daje zeleno svetlo za ovaj sporazum. Vlada visi o koncu zbog glasova ove stranke.

"Ja podržavam većinu u Ujedinjenom Kraljevstvu i tražim od premijerke da učini ono što je od nje i traženo: da napusti Evropsku uniju na način na koji smo u nju i ušli: bez uslovljavanja, našom zaslugom, uvereni u sopstvene sposobnosti i nismo ničije roblje", naveo je poslanik Demokratske unionističke partije Severne Irske Džim Šenon.

Ako je verovati prvoj reakciji iz Brisela, tvitu predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, to bi moglo da znači da se London sprema za izlazak iz EU bez sporazuma.

EU tvrdi da nije spremna da opet pregovara, pogotovo ne o irskoj granici koja je za Britaniju pitanje suvereniteta.

Međutim, sve karte su na stolu. Tereza Mej danas počinje "ofanzivu šarma" u EU. Sastaće se sa holandskim premijerom Markom Ruteom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a sve pred novi samit EU u četvrtak na kojem će se razgovarati o svim opcijama, uključujući i izlazak iz EU bez sporazuma.

Na tu vest funta je reagovala novim padom, rekordno je niska i u odnosu na dolar i na evro, a u Londonu sve su jači pozivi na novi referendum.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара