Uručena Nobelova nagrada za mir Denisu Mukvegeu i Nađi Murad

Nobelova nagrada za mir uručena je u Oslu ginekologu Denisu Mukvegeu iz Konga i aktivistkinji Nađi Murad za zalaganje da se zaštite i pomognu žrtve seksualnog nasilja u ratnim područjima.

Ginekolog Denis Mukvege (69) lečio je na desetine hiljada žrtva seksualnog zlostavljanja u bolnici, koju je osnovao u Kongu 1999. godine.

Dvadesetpetogodišnja Nađi, inače pripadnica Jezida, i sama je bila seksualna robinja terorista takozvane Islamske države. 

"Ova nagrada ne može da izbriše sve napade i nasilja nad trudncama, deci, ženama i ne može im dati pravdu", rekla je Muradova na svečanom uručenju nagrade u Oslu, prenosi Ikonomik tajms.

Ističe da se nada da će nagrada otovoriti vrata i za druge vlade u svetu i tako dovesti počinioce na sud "kako bismo pronašli rešenje i zaustavili ono što se dešava".

Muradova je istaklala da "ostaje činjenica da je jedina nagrada u svetu koja može da nam vrati dostojanstvo – pravda i krivično gonjenje zločinaca", prenosi AP.

"Ne želim još veću naklonost. želim da se ova osećanja preslikaju u akcije na terenu", istakla je Muradova.

Denis Mukvege, kome je nagrada dodeljena za napore u cilju okončanja korišćenja silovanja i seksualnog nasilja kao ratnog oružja, pozvao je na snažnu međunarodnu akciju protiv zlostavljanja, uključujući odštetu za žrtve.

Mukvege, koji je u istočnom Kongu osnovao bolnicu u kojoj su lečene desetine hiljada žrtava 20-godišnjih sukoba u zemlji, u svom obraćanju u Oslu je kritikovao međunarodnu zajednicu što je dozvolila da narod Konga bude "ponižavan, zlostavljan i masakriran više od dve decenije, naočigled svih".

Istakao je da bi zemlje trebalo da zauzmu stav protiv "lidera koji su tolerisali, ili još gore, koji su koristili seksualno nasilje kako bi došli na vlast. Ta crvena linija, kako je poručio, bi se sastojala od uvođenja ekonomskih i političkih sankcija tim liderima i njihovog privođenja pravdi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи