Asad: Izrael namerno izazvao sirijsku vojsku da obori ruski avion

Predsednik Sirije Bašar el Asad smatra je da je Izrael delovao namerno tokom incidenta 17. septembra, kada su sirijske snage oborile ruski izviđački avion, čime su odgovorile na izraleski napad iznad sirijskog vazdušnog prostora.

Asad je u intervjuu omanskom dnevniku koji je preneo Tajms of Izrael rekao da su se Damask i Moskva složili da obaranje aviona nije bilo slučajno.

"Naše rukovodstvo je složno sa Rusima i jasno je da je incident bio nameran. Ruski mediji su transparentni i uspeli su da otkriju laži iz pojedinih tvrdnji", rekao je Asad.

Intervju je usledio nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu u subotu da Izrael i Rusija moraju da unaprede vojnu saradnju u Siriji.

Putin je istakao značaj predstojećih konsultacija između odbrambenih eksperata iz dve zemlje tokom razgovora, koji je bio vođen na inicijativu Netanjahua, saopštio je Kremlj.

Odnosi između dve zemlje su napeti od kada je Rusija isporučila Siriji odbrambeni sistem S-300 nakon obaranja ruskog aviona.

Rusija je okrivila Izrael za incident u kome je poginulo 15 ruskih vojnika, dok je Izrael nedvosmisleno negirao odgovornost.

Iako je Putin na početku rekao novinarima da je incident nastao kao "lanac tragičnih slučajnih okolnosti", rusko Ministarstvo odbrane je kasnije saopštilo da je Izrael odgovoran jer su izraelski avioni koristili ruski avion kao štit.

Izrael je odbacio te optužbe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво