Mejova odložila glasanje o Bregzitu

Britanska premijerka Tereza Mej odložila je glasanje u parlamentu o predloženom sporazumu o Bregzitu, koje je bilo zakazano za sutra. Glasanje je odloženo zbog toga što bi predlog bio odbijen i to značajnom većinom glasova, obrazložila je Mejova.

Poslanici su podržali veći deo predloženog sporazuma, ali je bilo nedoumica u vezi sa delom koji se odnosi na granicu sa Irskom, objasnila je Tereza Mej, prenosi Bi-Bi-Si.

Međutim, britanska premijerka je uverena da sporazum može da prođe, ukoliko poslanicima uspe da razjasni sporne odrednice. To će, kako je najavila, učiniti tokom narednih nekoliko dana.

Pored toga, najavila je da će razgovarati sa liderima zemalja članica Evropske unije, uoči samita koji bi trebalo da se održi kasnije ove nedelje.

Lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin tvrdi daje premijerka "izgubila kontrolu" i da je "vlada u potpunom haosu".

Vrednost funte u odnosu na dolar i na evro je opala čim su se pojavile informacije o mogućem odlaganju glasanja u parlamentu.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk njaavio je da će Bregzit biti tema sastanka Saveta u četvrtak, uključujući pitanje kako pomoći britanskoj vladi da ratifikuje sporazum o istupanju iz EU, ali je naglasio da sam sporazum neće biti preispitivan.

Naglasio je da se o Sporazumu o povlačenju Britanije iz EU neće ponovo pregovarati, ali da je Evropski savet spreman da razgovara o tome kako olakššati proces ratifikacije u Britaniji.

"Poššto vreme ističe, razgovaraćemo i o naššoj spremnosti za scenario prema kojem dogovor nije postignut", poručio je Tusk.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво