Guteres: Zauzmimo se za ljudska prava širom sveta

Danas je više nego ikada jasna naša dužnost da se zauzmemo za ljudska prava koja su ugrožena širom sveta, poručio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres.

"Ljudska prava su ugrožena širom sveta. Univerzalne vrednosti se urušavaju. Vladavina prava biva podrivena. Sada više nego ikada, naša dužnost je jasna: zauzmimo se za ljudska prava – za sve i svuda", poručio je Guteres u saopštenju povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

Naveo je da je Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima već 70 godina "globalna zvezda vodilja, koja obasjava dostojanstvo, jednakost i blagostanje i donosi nadu na mračna mesta".

Kako je naglašeno u saopštenju, prava proklamovana u Deklaraciji se odnose na sve – bez obzira na rasu, veru, mesto ili bilo koju drugu različitost.

"Ljudska prava su univerzalna i večna", poručio je Guteres.

Ona su takođe, kako je naveo, nedeljiva.

"Ne možemo selektivno birati građanska, politička, ekonomska, socijalna i kulturna prava", objasnio je.

Danas se takođe odaje počast braniteljima ljudskih prava koji rizikuju svoje živote kako bi zaštitili ljude od sve veće mržnje, netolerancije i represije, istakao je Guteres i pozvao na borbu za ljudska prava širom sveta.

Papa Franja je danas izjavio da siromašni, nerođeni, zatvoreni i oni koji su nasilno "nestali" ne uživaju istu zaštitu ljudskih prava kao bogati,

Poglavar rimokatoličke crkve okrivio je ekonomiju zasnovanu na profitu da koristi siromašne. "Dok jedan deo čovečanstva živi u bogatstvu, drugi smatra da je njihovo dostojanstvo neprepoznato... njihova temeljna prava ignorisana su ili prekršena", rekao je papa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво