Le Drijan: Tramp da se ne meša u francuske poslove

Američki predsednik Donald Tramp ne bi trebalo da se meša u francuske poslove, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan, nakon što je Tramp kritikovao Francusku zbog protesta "žutih prsluka".

Le Drijan je za francusku televizju "LCI" rekao da vlada njegove zemlje ne komentariše američku poitiku i da bi to trebalo da bude obostrano, preneo je Rojters.

"Poručujem Donaldu Trampu, a i predsednik Republike mu poručuje: ne učestvujemo u američkim debatama, pustite nas da živimo naš život u našoj zemlji", rekao je Le Drijan.

Tramp je prethodno, povodom nasilnih protesta u subotu na ulicama Pariza i širom Francuske, koji su usledili nakon pokušaja francuskog predsednika Emanuela Makrona da uvede zakon o povećanju poreza na gorivo, ocenio na Tviteru da je to "veoma tužan dan i noć u Parizu".

"Možda je vreme da se odustane od smešanog i izuzetno skupog Pariskog sporazuma i novac vrati narodu u obliku nižih taksi? SAD su daleko ispred svih po tom pitanju i jedina velika zemlja gde su emisije smanjene prošle godine!", naveo je Tramp.

S druge strane, Le Drijan tvrdi da većina Amerikanaca ne podržava Trampovu odluku da povuče SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine.

Tramp je, takođe, u subotu na svom nalogu na Tviteru ocenio da Pariski sporazum ne funcioniše za Pariz i da ljudi ne žele da plate velike sume novca, koji je većinom namenjen zemljama trećeg sveta, da bi možda zaštitili životnu sredinu.

"Uzvikuju 'Želimo Trampa!' Volim Francusku", napisao je Tramp.

Le Drijan je rekao da, koliko zna, demonstracije žutih prsluka nisu održane na engleskom jeziku.

Francuski ministar je dodao da su fotografije objavljene u SAD, zajedno sa ljudima koji uzvikuju "Želimo Trampa" snimljene tokom Trampove posete Londonu pre nekoliko meseci.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво