Belgijska vlada postala manjinska

U Marakešu u ponedeljak počinje međunarodna konferencija na kojoj bi trebalo da bude potpisan Sporazum Ujedinjenih nacija o migracijama. Zbog njega je belgijska vlada postala manjinska jer ju je napustio najvažniji koalicioni partner - flamanska, radikalna desna stranka. Premijer ipak ne odustaje i o svom trošku ide u Marakeš.

Cele prošle nedelje belgijska vlada bila je na ivici raspada. Premijer Šarl Mišel obavestio je belgijskog kralja da mora da rekonstruiše vladu, jer je izgubio podršku najvećeg koalicionog partnera.

Posle četiri godine rada ostaje manjinska vlada liberala i demohrišćana, što će otežati upravljanje zemljom.

"Kao premijer moram da preuzmem odgovornost i zaštitim opšte i interese zabrinutih građana. Moram da rekonstrušem vladu kako bi se osigurao nesmetan rad naših institucija i obezbedila stabilnost", rekao je Šarl Mišel, premijer Belgije.

To mu neće biti lako jer u dvojezičnoj Belgiji ministarska mesta moraju ravnopravno da se raspodele između frankofonih i političara koji govore holandski. Dojučerašnji koalicioni partneri ostaju pri svom - njihov premijer nije onaj koji potpisuje sporazum koji ne pravi razliku između legalnih i ilegalnih migranata.

"Mi nismo protiv migranata ili migracija, mi smo protiv aktuelnog evropskog migracionog haosa. Prihvatanje ovog pakta u ovom momentu zaista nije moguće. Možda postoji široka podrška za to u belgijskom parlamentu, ali tako ne misle građani", kaže Bart de Vever,lider stranke N-VA.

Protiv sporazuma koji bi trebalo da bude potpisan u Marakešu prve su bile Sjedinjene Američke Države, a od letos je spisak zemalja protivnika sve duži. Kada je reč o Evropi, to su Mađarska, Austrija, Italija, Bugarska, Slovačka, Češka, Poljska, Švajcarska. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи