Francuska dan posle velikih protesta, premijer poziva na jedinstvo

Premijer Francuske Eduar Filip poziva na obnovu nacionalnog jedinstva kroz dijalog posle velikih protesta "Žutih prsluka". Dan u Parizu obeležilo je raščišćavanje posledica protesta, a policija je tokom cele noći bila u pripravnosti.

Francuski predsednik Emanuel Makron sprema se da početkom sledeće nedelje objavi značajne stvari, rekao je vladin portparol dan nakon nasilnih protesta "žutih prsluka" u Francuskoj.

"Predsednik Republike će, naravno, dati značajnu izjavu", rekao je portparol vlade Benjamin Grivo za televiziju LCI. On nije izneo detalje o trenutku ili sadržaju onoga što bi Makron mogao da objavi, prenosi Rojters.

AP istovremeno prenosi, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika Jelisejske palate, da Makron planira da sutra okupi nacionalne i lokalne zvaničnike kako bi čuo njihove predloge o ovom "teškom trenutku kroz koji nacija prolazi".

Cilj je da se mobilišu predstavnici političkih, ekonomskih i društvenih snaga Francuske u pokušaju da se zaustavi spirala protesta.

Premijer Filip pozvao je, u međuvremenu, na obnovu nacionalnog jedinstva.

"Moramo ponovo da izgradimo nacionalno jedinstvo kroz dijalog, kroz rad, zajedno. Predsednik će se obratiti naciji, a njegov posao je da predloži mere koje će podržati dijalog i, nadam se, čitavoj naciji omogućiti da se suoči sa sadašnjim i budućim izazovima", rekao je Eduar Filip, premijer Francuske.

Uništene restorane i radnje u centru Pariza obišao je francuski ministar finansija. Žuti prsluci će, kaže, imati ozbiljan uticaj na francusku ekonomiju, jer se očekuje novo usporavanje privrednog rasta.

"Svesni smo da ovakvi događaji dramatično utiču na ugled i atraktivnost Francuske. Zato o tome moramo voditi računa. Moramo da podržimo vlasnike malog biznisa koji su najugroženiji ovim protestima. Još jednom pozivamo svakog našeg građanina da se vrati dijalogu i miru, jer bez toga nije moguće dugoročno rešenje krize", ističe ministar finansija Bruno le Mer.

Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je bilans jučerašnjih protesta. Širom zemlje je ukupno privedeno 1.220 ljudi.

Policija je pretresala demonstrante na železničkim stanicama širom Francuske i konfiskovala sve što je makar malo izgledalo da bi moglo biti upotrebljeno kao oružuje, prenosi AP.

Muzej Luvr i Ajfelov toranj danas su ponovo otvoreni nakon jučerašnjeg dana i masovnih protesta u Parizu.

U prodavnicama u francuskoj prestonici, koje su juče bile zatvorene uprkos vrhuncu praznične šoping sezone, procenjuju štetu i čiste polomljeno staklo.

U Parizu je tokom noći padala jaka kiša i duvao olujni vetar, što je otežalo raščišćavanje posledica protesta. 

U jučerašnjim protestima u Parizu je u sukobu demonstranata i policije povređena 71 osoba, a naneta je i prilična materijalna šteta. Juče je širom zemlje marširalo 125.000 ljudi, 10.000 u Parizu. 

Policija je upotrebila suzavac, vodene topove, konje pa i oklopna vozila da bi suzbila nerede koji su, ipak, bili daleko manjeg obima nego prošlog vikenda kada je prestonica doživela najgore nasilje od studentskih protesta 1968. godine.

Žuti marš protiv skupoće, privilegija bogatih na račun srednje klase, života na ivici egzistencije, organizovan je i u susednim državama – Belgiji i Holandiji. U Briselu je preventivno uhapšeno sedamdesetak ljudi.

Mnogi komentarišu da su Evropljani, deleći lekcije o demokratiji Libiji, Siriji i drugima, zaboravili da je i sami nauče.

Oglasio se i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. "Mi smo protiv haosa koji prave demonstranti, kao i protiv neproporcionalnog nasilja policije nad njima. Međutim, slika pokazuje sledeće: da je Evropa pala na ispitu iz demokratije, ljudskih prava i sloboda. Oni koji su provocirali neprijateljstvo protiv migranata i propagirali islamofobiju – pali su u sopstvenu jamu", naveo je Erdogan. 

Turski predsednik čak tvrdi da iza protesta u Francuskoj stoje ogranci separatističke terorističke organizacije – Radničke partije Kurdistana – koju, kako kaže, njeni evropski simpatizeri godinama podržavaju. A on ih je, ističe Erdogan, upozoravao da to ne čine.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво