Protesti u Belgiji i Holandiji

Belgijska policija upotrebila je suzavac i vodene topove protiv demonstranta koji su tražili ostavku premijera Šarla Mišela i pokušali da, po uzoru na učesnike protesta "žutih prsluka" u Parizu, probiju barikade, javlja AP, navodeći da se talas antivladinih protesta iz Francuske širi na susedne zemlje Belgiju i Holandiju.

Demonstranti su u Briselu bacali su kamenje, saobraćajne znake, baklje i ostalu pirotehniku na policiju koja je blokirala pristup administrativnom centru Evropske unije.

Protesti su počeli na različitim lokacijama u gradu, a demonstranti su se približili takozvanoj evropskoj četvrti, dok agencije javljaju i da je blokiran put i pruga prema jednom od šoping centara, u vreme aktuelnih božićnih kupovina.

Portparolka briselske policije Ilz Van de Kir rekla je da se na tom području okupilo oko 400 demonstranata, a stotinak ih je uhapšeno zbog posedovanja "opasnih predmeta".

Protesti su zabeleženi i u nekoliko holandskih gradova - u Roterdamu je par stotina demonstranata u žutim prslucima pevalo u centru grada i delilo sveće prolaznicima.

Na mirnim demonstracijama ispred holandskog parlamenta u Hagu okupilo se stotinak demonstranata, a agencije javljaju da su najmanje dva demonstranta uhapšena tokom protesta u centru Amsterdama.

Agencija AP konstatuje kako "razlozi za proteste nisu sasvim jasni".

"Ni Belgija, ni Holandija nisu predložile povećanje poreza na gorivo, što je bio katalizator masovnih i nasilnih demonstracija u Francuskoj u poslednjih nekoliko nedelja", konstatuje AP.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 09. dec 2018, 02:01)
anonymous [neregistrovani]

kvota

jel zna neko koja je kvota na kladionicama da evropa opstane u narednih godinu dana ?

(subota, 08. dec 2018, 19:00)
anonymous [neregistrovani]

Problemi su se samo gomilali

Vec decenijama vlada teror liberalnog kapitalizma, razlike izmedju siromasnih i bogatih su sve vece, pojedinci i kompanije su bogatiji od mnogih drzava, zagadjenje zemlje, vode i vazduha je dostiglo apokalipticne razmjere,
prenaseljenost Azije i Afrike i visokog nataliteta u tim kontinentima za posljedicu ima invaziju na Evropa a mnogi od izbjeglica su muslimani koji nikako ne zele da se integrisu u nova drustva.

(subota, 08. dec 2018, 18:13)
Jaki [neregistrovani]

Krajnje je vreme!?

Predugo se na zapadu cutalo na diktaturu neoliberalnog kapitalizma, pa je krajnje vreme da se dize glas!?! Ljudi ne znaju definirati, ali shvataju da je sve diktatura manjine, a gotovo da vise nema demokratije.
Pozdravljam demonstracije, ali bi bilo bolje da su potpuno mirne.

(subota, 08. dec 2018, 17:49)
anonymous [neregistrovani]

Vidljivo

Globalna ekonomija samo sluzi jednom uzem krugu globalista i zato su demonstracije koje ce se preneti kao vatra na sve evropske zemlje, vec su vidljivi "zuti dzaketi" i u Americi. Vrag je odneo shalu.