Direktorki "Huaveja" preti višegodišnja robija

Finansijskoj direktorki i potpredsednici kompanije "Huavej" Meng Vanžou preti dugogodišnja kazna zatvora. Ona se suočava sa optužbama da je počinila prevaru i prekršila američke sankcije prema Iranu.

Meng Vanžou je uhapšena pre nekoliko dana u Vankuveru na zahtev Amerike, a danas je bila na prvom na saslušanju. Sjedinjene Države su zatražile od Kanade da im izruči finansijsku direktorku "Huaveja", kako bi joj se sudilo po američkim zakonima.

Kanadski tužilac smatra da Meng Vanžou namerava da pobegne iz te zemlje jer se u SAD suočava sa optužbama na osnovu kojih bi mogla biti osuđena na kaznu do 30 godina zatvora.

Si-Bi-Si navodi da je četrdesetšestogodišnja Meng Vanžou optužena da je koristila nezvaničnu podružnicu firme "Huavej" pod nazivom "Skajkom" kako bi izbegla američke sankcije Iranu.

Prema optužnici, ona je predstavljala "Skajkom" kao firmu odvojenu od "Huaveja", a SAD smatraju da je u pitanju ista kompanija. 

Mengova traži od suda da bude puštena iz pritvora uz kauciju, dok tužilac tvrdi da ona ima velika sredstava i da namerava da napusti Kanadu i vrati se u Kinu.

S druge strane, njen advokat kaže da činjenica da finansijska direktorka "Huaveija" ima izvanredne resurse ne može da bude faktor kojim bi se isključila kaucija.

Kompanija "Huavej" jedan je od najvećih proizvođača telekomunikacione opreme i drugi na svetu proizvođač pametnih telefona iza "Samsunga", a ispred američkog "Epla".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво