Direktorki "Huaveja" preti višegodišnja robija

Finansijskoj direktorki i potpredsednici kompanije "Huavej" Meng Vanžou preti dugogodišnja kazna zatvora. Ona se suočava sa optužbama da je počinila prevaru i prekršila američke sankcije prema Iranu.

Meng Vanžou je uhapšena pre nekoliko dana u Vankuveru na zahtev Amerike, a danas je bila na prvom na saslušanju. Sjedinjene Države su zatražile od Kanade da im izruči finansijsku direktorku "Huaveja", kako bi joj se sudilo po američkim zakonima.

Kanadski tužilac smatra da Meng Vanžou namerava da pobegne iz te zemlje jer se u SAD suočava sa optužbama na osnovu kojih bi mogla biti osuđena na kaznu do 30 godina zatvora.

Si-Bi-Si navodi da je četrdesetšestogodišnja Meng Vanžou optužena da je koristila nezvaničnu podružnicu firme "Huavej" pod nazivom "Skajkom" kako bi izbegla američke sankcije Iranu.

Prema optužnici, ona je predstavljala "Skajkom" kao firmu odvojenu od "Huaveja", a SAD smatraju da je u pitanju ista kompanija. 

Mengova traži od suda da bude puštena iz pritvora uz kauciju, dok tužilac tvrdi da ona ima velika sredstava i da namerava da napusti Kanadu i vrati se u Kinu.

S druge strane, njen advokat kaže da činjenica da finansijska direktorka "Huaveija" ima izvanredne resurse ne može da bude faktor kojim bi se isključila kaucija.

Kompanija "Huavej" jedan je od najvećih proizvođača telekomunikacione opreme i drugi na svetu proizvođač pametnih telefona iza "Samsunga", a ispred američkog "Epla".

broj komentara 7 pošalji komentar
(subota, 08. dec 2018, 10:53)
dr Bruka [neregistrovani]

logika

Tacno tako ,dodje kineska fabrika u USA i radi po kineskim zakonima a moze i po ruskim.

(petak, 07. dec 2018, 23:04)
anonymous [neregistrovani]

Amerika se od kineske pameti i uspjeha na trzistu brani silom

Prvo su Ameri proglasili nekonkurentnost u proizvodnji celika i aluminijuma,zatim su proizvodjaci automobila izgubili bitku na svjetskom trzistu,pa su onda porazeni od niza kineskih tehnickih proizvoda,a sada i u proizvodnji telekominikacionih proizvoda.I jos ne shvataju da sa platama radnika u SAD ne mogu imati kompetitivan proizvod.A,ako smanje radnicke plate onda im pada u vodu cijeli financijski sistem sa nemogucnoscu punjenja budzeta i nemogusnosti fukcionisanja drzave.Dakle,Ameri ulaze u jedan nerjesiv problem.
Hapsenje Meng Vanzou je definitivna najava pada americke ekonomije koja nije vise u stanju da parira Kini ni u jednom privredno-trzisnom segmentu.

(petak, 07. dec 2018, 22:29)
anonymous [neregistrovani]

I phone uzvraća udarac

Nedavno se neko iz Huaveja ili iz vrha vlasti Kine hvalio tako da su rekli da Tramp treba da uzme Huavej jer je on siguran i ne prisluškuje se kao iPhone. Sada su akcije Huaveja u opadanju.

(petak, 07. dec 2018, 22:00)
anonymous [neregistrovani]

Санкције

Ако је фирма америчка и ради по америчким законима, има неке логике за кажњавање. Ако је фирма кинеска, онда је већ смејурија.

(petak, 07. dec 2018, 21:42)
anonymous [neregistrovani]

re: Ne razumem

Kineska diplomatija je mudra i dugorocna, ne bi se oni sada ovako ekonomski razvijali da nisu imali jasan cilj i plan, sudeci po ovome svemu odgovor serviran Amerikancima ce biti spor i bolan.

(petak, 07. dec 2018, 21:29)
anonymous [neregistrovani]

Kina i Iran

Kina je suverena zemlja i ima pravo da posluje sa kim god zeli. Nije zakon USA iznad svih. Ovo je ta "demokratija" koju predstavljaju kao cudo nad cudima.

(petak, 07. dec 2018, 21:09)
anonymous [neregistrovani]

Ne razumem

Ovo hapsenje nema veze sa nikakvim pravnim okvirima niti sa medjunarodnim pravom. Ovo je jos jedan primer politike sile koju SAD praktikuje bukvalno na svim poljima i igra u fazonu jaci sam moze mi se sve sta zelim. Ne razumem zasto Kina ne reaguje adekvatno prema Americi.