Arhiepiskop Kliment: Odluke Sabora u Kijevu su neligitimne

Predstavnik Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije arhiepiskop Kliment rekao je da će sve odluke tokom zasedanja takozvanog "ujediniteljskog Sabora" Ukrajinske crkve biti neligitimne i da neće imati kanonsku vrednost.

Arhiepiskop Kliment je preneo zaključke Svetog Sinoda koji je zasedao danas i raspravljao o pritiscima Vaseljenske patrijaršije na velikodostojnike Ukrajinske crkve da učestvuju na Saboru, prenosi Tas.

Arhiepiskop je dodao da su juče odatle poslali pozivnicu u ime patrijarha Vartolomeja, međutim nju su episkopima saopštili vladini zvaničnici, što je izazvalo potpunu konfuziju.

Patrijarh Vartolomej nema kanonsku nadležnost da saziva Sabor u Ukrajini i da direktno poziva episkope na njega, a Sinod izražava veliku zabrinutost zbog flagrantnog mešanja države u crkvene poslove, zaključak je današnjeg zasedanja Sinoda.

Kao primer za ovo uplitanje i pritiske, arhiepiskop Kliment je naveo brojne pretrese crkvenih imanja, masovna ispitivanja sveštenika i druge mere.

"Nijedan velikodostojnik ili pripadnik sveštenstva ne može učestvovati na ovom takozvanom Saboru", zaključio je arhiepiskop Kliment.

Ujediniteljski Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve sastaće se 15. decembra kako bi proglasio autokefalnost i izabrao patrijarha i Sveti Sinod.

broj komentara 0 pošalji komentar