Vlada u panici, pariske atrakcije pod katancem

U Francuskoj i danas protesti i pojačane mere obezbeđenja uoči sutrašnjih demonstracija širom zemlje. U strahu od nasilja, vlada će na ulice izvesti i oklopna vozila. Levica traži glasanje o nepoverenju vladi.

Povici protiv predsednika Emanuela Makrona i danas na ulicama Pariza. Omladina i srednjoškolci sve više se pridružuju pokretu "žutih prsluka".

"Želimo da pružimo podršku 'žutim prslucima' i sličnim društvenim pokretima, koji će omogućiti da vlada čuje i nas", poručuju Parižani.

Veliku buru na društvenim mrežama izazvao je snimak brutalnog hapšenja srednjoškolaca, koji su pre dva dana bili primorani da kleče.

Zbog masovnih protesta najavljenih za sutra, širom Francuske biće mobilisano 89.000 policajaca. Na ulice Pariza, prvi put posle velikih nemira 2005, izaći će i oklopna vozila žandarmerije. Mediji javljaju da je reč o blindiranim vozilima koja su služila u misiji na Kosovu.

Vlada je u panici od novog izbijanja nasilja.

"Obraćam se izgrednicima koji su se umešali među demonstrante i okrenuli nasilju i onima koji su profesionalni nasilnici, delinkventi i kriminalci i koji su se pridružili 'žutim prslucima'. Odgovorićemo im na najžešći način. Ovih poslednjih nekoliko nedelja rodilo se čudovište koje je pobeglo svojim tvorcima", rekao je ministar policije Kristof Kastane.

Pariz će sutra praktično biti zatvoren grad. Zbog najavljenih protesta, pod katancem će biti Luvr, Ajfelov toranj i ostale turističke atrakcije.

Vlasnici lokala na najprometnijim mestima zatvaraju radnje u nastojanju da sačuvaju inventar.

"Sutra ćemo svakako biti zatvoreni, kao i većina lokala u okruženju. Bezbednije je tako, imali smo mnogo gubitaka. Teška su vremena", kaže Žoze Ruso, radnik u kiosku na Šanzelizeu.

Partije leve orijentacije – socijalisti, komunisti i Nepokorena Francuska zatražiće u parlamentu glasanje o nepoverenju vladi zbog masovnih protesta. Iako su daleko od većine, nastoje da pridobiju i ostale opozicione partije.

Prema najnovijim anketama, podrška predsedniku Makronu i vladi spala je na 18 procenata. On će se naredne sedmice obratiti naciji, a sve je više nagoveštaja da će, u nastojanju da se spase, premijera Eduara Filipa pustiti niz vodu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 07. dec 2018, 23:59)
anonymous [neregistrovani]

Kod njih rat na ulicama, ...

… a oni se boje navijackog incidena u Beogradu. Mnogo su bezbedniji da svi dodju u Beograd da gledaaju Zvezda - PSG, nego da ostanu kod kuce.

(petak, 07. dec 2018, 21:18)
Воронцов [neregistrovani]

Треба ли бољи доказ да ЕУ ради и против интереса својих грађана

Да није било тако зар би се догађале овакве силне демонстрације. Слично као и у 18. и 19. веку Парис постаје центар револуционарних побуна.

(petak, 07. dec 2018, 20:46)
Stefan [neregistrovani]

Eu

Vlasti padaju. Nemacka francuska italija odavno. Vrlo brzo ce i belgija. To su sve oni koji su dosli po struji amerike i EU. Niko nece vise ovako. 90% vremena provodim po evropskim zemljama vec 20 godina. Sve je gore i gore iz meseca u mesec.