Pariz, snimak brutalnog hapšenja studenata izazvao uzbunu

Na društvenim mrežama se pojavio video-snimak brutalnog hapšenja studenata koji su u Parizu protestovali i izazvao uzbunu i bes uoči novih protesta najavljenih za vikend.

Snimak koji je napravljen u utorak, u mestu Mant la Žoli na obodu Pariza, prikazuje grupu studenata koja kleči na kolenima sa rukama povijenim iza glave, okružana pripadnicima policije u punoj opremi, prenosi AP.

U jednom od snimaka čuje se policajac koji kaže: "Evo razreda koji se lepo ponaša".

Video-snimak proširio se na društvenim mrežama i izazvao lavinu kritika od strane trgovinskih sindikata i levičarskih stranaka na račun policijske brutalnosti, navodi agencija.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Kristof Kastane rekao je u petak da je u tom mestu uhapšena 151 osoba i dodao da su neki od njih nosili oružje.

Takođe, naglasio je da nijedan učenik nije povređen.

Studenti širom Francuske pridružili su se protestima koji u toj zemlji traju nedeljama, a oni protestuju zbog reformi obrazovnog sistema.

Gneralni sekretar najvećeg trgovinskog sindikata Francuske Se-Že-Te (CGT) Filip Martine je komentarišući taj video-snimak, u intervjuu za francuski Mond kratko je istakao – "jednostavno, ne tučete decu".

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 07. dec 2018, 15:32)
anonymous [neregistrovani]

protesti

ovo je vise unistavanje grada nego protesti.ljudi se izivljavaju nad svime na sta naidju.istina je da se jedva prezivi sa dve plate.trajat ce ovo jos dugo.