Merkelova: Bila mi je čast voditi CDU, vreme za novo poglavlje

Nemačka kancelarka Angela Merkel u poslednjem govoru kao predsednica Hrišćansko-demokratske unije (CDU), na skupštini stranke, oprostila se emotivnim govorom u kojem je rekla da joj je bila čast što je imala mogućnost da bude 18 godina na vodećoj funkciji u stranci.

"Imam osećaj zahvalnosti, bila mi je velika čast. Sada je vreme da otvorimo novo poglavlje", rekla je Angela Merkel.

Nakon oproštajnog govora Merkelova je pozdravljena desetominutnim aplauzom, a pojedini delegati nosili su transparente "Hvala, šefice!".

U svom obraćanju kancelarka se osvrnula i na sve snažniju desnicu AfD, rekavši da je ono što karakteriše demohrišćane to što se od drugih razlikuju, ali nikada nikog ne izopštavaju.

"Mi demohrišćani se ponekad svađamo, ali nikada ne sejemo mržnju protiv drugih niti ponižavamo druge ljude", naglasila je Merkelova dodajući da CDU uvek služi građanima Nemačke.

Povodom loših rezultata u istraživanjima, kancelarka je apelovala na stranačke kolege da CDU pokaže šta zna.

"Naša Hrišćansko-demokratska unija je danas drugačija od one iz 2000, i dobro je što je tako. CDU 2018. ima pravo da gleda u budućnost novim 'glavama', strukturama, ali uz iste vrednosti koje zastupa", rekla je Merkelova.

"'Hartz4' je bio pravi odgovor na nezaposlenost" 

Nemačka kancelarka je, ujedno, branila sve mere koje je preduzela za vreme vođenja stranke, ukazujući posebno na ukidanje vojne obaveze i uvođenja "Hartz4" socijalne pomoći.

Prema njenim rečima, "Hartz4" je bio pravi odgovor na pet miliona nezaposlenih.

"Podržali smo pravu reformu", naglasila je Merkelova.

Kada je reč o ukidanju vojne obaveze, istakla je da se radi o ispravnom koraku, koji je jasan odgovor na promenjeno međunarodno bezbednosno stanje.

Takođe je govorila i o svom uzdržanom stilu vođenja, objasnivši da se, tamo gde je partija očekivala oštar odgovor, radije "borila floretom ili ćutala".

"Znam da sam iskušavala vaše živce time", rekla je kancelarka.

Ocenila je da je skupština stranke šansa za postavljanje smernica za snažniju CDU.

Podsetila je da je u Nemačkoj u poslednjih 70 godina CDU/CSU bila na vlasti 50 godina, i da ima nameru da nastavi da vodi brigu o zemlji.

"Mi imamo snagu da pobeđujemo na izborima ako odlučno i jedinstveno budemo vodili borbu", istakla je Merkelova.

Međutim, kritikovala je svađe između CDU-a i koalicionog partnera CSU-a.

"Kuda nas vodi neprestana svađa, osetile su žestoko CDU i CSU", rekla je kancelarka.

Inače, skupštini Hrišćansko-demokratske unije u Hamburgu prisustvuju i brojni strani gosti, među kojima je i sekretar za međunarodne odnose SNS-a i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 07. dec 2018, 14:03)
anonymous [neregistrovani]

Da da ,-

Stigao "umor" a i samopregor, sto sta krece putem dosade i jednolicnosti.Ali Bogami, nailaze mladji i sposobniji.Politicko mesetarenje nema kraj.E sad, gde ce narod uvideti ono najvrednije, podici ruku, te tako se "usreciti", nikome ne pise na celu.Posebno je problem, sto nailazi talas Politike SILE i ne tolerancije ( Tramp, Mejova i sl).Lepo bi bilo da Sili kao sto je Nemacka danas, u prvi plan politike, pojavi se obrazovano sposoban politicar koji ce voditi tu Zemlju, ali koji ce se u medjunarodnim vodama ponasati prema svojim sposobnostima, dakle sposobno i razumno, koji nece poltronisati NIKOME, a posebno ne Americi.Covek - Zena, koj(a) ce teziti istinskom ravnopravnom i nezavisnom ujedinjenju Evrope, a ne krpljenju iste po danasnjim standardima...

(petak, 07. dec 2018, 13:25)
Gojko [neregistrovani]

Dođi kod nas

Dođi u Srbiju, vodi nas