Filip: Snage reda su branile Republiku

Francuski premijer Eduar Filip izjavio je da je otvoren za nove mere u korist radnika s najnižim zaradama, a to je poručio u trenutku kada se vlada priprema za suočavanje s još jednom rundom protesta "žutih prsluka" u Parizu u subotu.

U obraćanju poslanicima, Filip je naglasio da su snage reda tokom protesta prošle subote "branile Republiku" i da su "oličenje Republike", a da su bile žrtve "neverovatno razularenog nasilja čiji je cilj bio napasti, povrediti, pa čak i ubiti", prenose francuski mediji.

Ujedno je najavio da će "izuzetno obimne snage", kao pojačanje za 65.000 pripadnika bezbednosnih snaga, biti u subotu, 8. decembra, raspoređene širom zemlje, prenosi Rojters.

"U situaciji s kojom se suočavamo, svi smo dužni da budemo razboriti i odgovorni – i poslanici, i članovi vlade, i lokalni zvaničnici, i autori novinskih uvodnika, i građani", rekao je premijer, prenose francuski mediji.

Premijer je pozvao "žute prsluke" da u subotu ostanu kod kuće kako bi se zaštitili od onih koji bi mogli da proteste iskoriste za sopstvene ciljeve, nakon što su protesti prošle subote prerasli u narede i pustošenje.

Uz to, pozdravio je lidere sindikata i lokalne zvaničnike koji se pridružuju pozivima vlade na mir.

Obećao je, takođe, da će krivci za štetu pričinjenu Trijumfalnoj kapiji "biti pronađeni i privedeni pravdi".

"Zgroženost, koju sam osetio kada sam video slike oštećene Trijumfalne kapije, osetili su i milioni Francuza", istakao je Filip.

On je rekao da je vlada "uvek poštovala slobodu protestovanja", ali da je, s obzirom na nerede prošle subote, "Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo sve koji nameravaju da protestuju u subotu, da od toga odustanu kako ne bi bili uhvaćeni u zamku izgrednika".

Učesnici protesta su prošle subote palili automobile, pljačkali prodavnice i oštetili Trijumfalnu kapiju grafitima i razbijanjem unutrašnjih eksponata u najgorim neredima u francuskoj prestonici u proteklih pet decenija.

Francuski premijer je sinoć saopštio da vlada odustaje od planiranog povećanja poreza na gorivo u 2019, ali "žuti prsluci", kojima su se pridružile i druge protestne grupe, ne odustaju od najavljenih protesta u subotu, četvrtu zaredom.

Filip je danas, međutim, priznao da vladin ustupak kad je reč o povećanju poreza na gorivo ne zadovoljava zahteve svih demonstranata.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 07. dec 2018, 09:09)
anonymous Lala [neregistrovani]

Niko srećniji od :

proizvođača žutih prsluka .

(četvrtak, 06. dec 2018, 22:33)
anonymous [neregistrovani]

"Proleće"

Као бумеранг преобучено у жуто „арапско пролеће“ поранило!

(četvrtak, 06. dec 2018, 17:55)
anonymous [neregistrovani]

rec Republika znaci mnogo u francuskoj

samo zbog upotrebe reci republika u ovom kontekstu ce mu ponovo izaci narod ma ulice.

(četvrtak, 06. dec 2018, 17:32)
anonymous [neregistrovani]

А ови жути... монархисти, шта?

Мисли човек: "република" крупна реч, може да се искористи као заклон!