Sejf el Islam Gadafi zove Rusiju u pomoć

Sin nekadašnjeg libijskog vođe Muamera Gadafija, Sejf el Islam Gadafi, pozvao je Rusiju da podrži plan za razrešenje libijskog pitanja, izvestila je TV "El Arabija".

Tas prenosi da je televizija objavila izveštaj pozivajući se na navode izaslanika Sejfa el Islama koji je prošle nedelje posetio Rusiju predvodeći delegaciju iz Libije.

Agencija napominje da u Libiji trenutno postoje dve vlade. Vlada nacionalnog jedinstva (GNA), na čijem čelu je Fajel el Saraj i čije sedište je u Tripoliju, a kabinet druge vlade nalazi se na istoku zemlje i uživa podršku Nacionalne armije Libije, koju predvodi maršal Halifa Haftar.

Te dve strane do sada nisu uspele da postignu politički dogovor za razrešenje krize, navodi agencija.

Članovi libijske delegacije održali su sastanke sa ruskim zvaničnicima, među kojima sa zamenikom ministra spoljnih poslova Mihailom Bogdanovom, i razgovarali o situaciji u Libiji i načinima za razrešenje krize i razjašnjenje pozicije Sejfa el Islama.

Prema rečima njegovog izaslanika, sin bivšeg lidera Libije veruje da su za prevazilaženje krize neophodni dijalog o nacionalnom pomirenju koji uključuje sve zaraćene strane i transparentni izbori.

Sejf el Islam Gadafi nije se pojavio u javnosti otkako je pušten iz zatvora u junu 2017. godine, napominje agencija.

broj komentara 13 pošalji komentar
(petak, 07. dec 2018, 16:02)
anonymous Lala [neregistrovani]

Neće to moći

Rusi su dovoljno pametni da ne dozvole da ih zapad uvuče u novi građanski rat u Libiji koji bi ih sigurno veoma oslabio.

(petak, 07. dec 2018, 03:47)
anonymous [neregistrovani]

Pukovnik Gadafi

Gadafi je napravo kobnu gresku onog dana kada je krenuo da se priblizava zapadu, sto mu je donekle i uspelo. Tako np. imamo situaciju da Gadafi kupuje Italijanske fudbalske klubove, deponuje desetine milijardi dolara i zlata u zapadne banke, finansira predizborne kampanje zapadnim politicarima itd. itd. Sve ce ga na kraju to kostati glave, jer ce ga upravo ti novopeceni 'prijatelji' sa zapada kojima je pomagao na kraju i napasti, a njegovu drzavu dovesti do toga da slobodno mozemo reci da Libija danas skoro i da ne postoji kao drzava. Da se Gadafi drzao Rusije, kao Basar el Asad i Sirija koji su bili uz Rusiju i kada je Rusija bila na kolenima, Gadafi bi mozda i dan danas bio ziv. Ali nije se drzao Rusije, zadnjih godina vladavine 'sarao' je tamo-vamo misleci da novcem moze kupiti prijatelje na zapadu...Ostalo je istorija!

(četvrtak, 06. dec 2018, 21:50)
anonymous [neregistrovani]

Toll

Ti ne pamtis ili ne znas,sve je to zbog nafte,a direktni povod da Gadafi nije hteo vise US$.
Onda su Ameri sa svojim satelitima srusili sve radi "demokraije" i "ljudskih prava" Libijaca!
Vidi se,uspeli su jer njima uvek treba haos,kontrolisani haos,tu u mutnom love najbolje.

(četvrtak, 06. dec 2018, 21:24)
anonymous [neregistrovani]

re.Pamtim

Gadafi je unisten prvenstveno zbog Francuza i to Sarkozija koji nje hteo da vrati dugove Libiji.Pricalo se o enomrmoj sumi novca.

(četvrtak, 06. dec 2018, 19:23)
anonymous [neregistrovani]

pamtim

Slabo pamtiš a i varaš se. Gadafija su uništili baš zbog Rusije.

(četvrtak, 06. dec 2018, 19:15)
anonymous [neregistrovani]

re: Evo novog

Pa u Libiji ratiste tj. rat i nije prestajao od ubistva Gadafija, od kad su im Ameri i Francuzi ''pomogli'' da se rijese Gadafija, mira, stabilnosti i prosperiteta.

(četvrtak, 06. dec 2018, 18:32)
kostadin [neregistrovani]

Koliko pamtim

Ovaj mladi covek, sin pukovnika Gadafija je jos za vreme vladavine oca hteo da se okrene zapadu a sad kad su kompletnu familiju zapadnjaci izigrali, rasturili zemlju, setio se Rusije. Nije Libija sto je Sirija koja je uvek bila privrzena Rusiji i zato dobiva pomoc u svim oblicima. Poverenje se gradi na duge staze.

(četvrtak, 06. dec 2018, 17:18)
anonymous [neregistrovani]

rusija

Majka RUSIJA mora pomoci svim slobodarskim drzavama i narodima.
ZAPAD zeli sve da kontrolise i u tome NE bira sredstva.

(četvrtak, 06. dec 2018, 17:12)
anonymous [neregistrovani]

Неко

И то је још једна прилика за Русију да покаже да је фактор мира и и стабилности.

(četvrtak, 06. dec 2018, 17:01)
anonymous [neregistrovani]

Nema novog

ratista,od ubistva Pukovnika Gadafija,svako pleme u Libiji vodi svoju "politiku".Kada je dosao na vlast,Gadafi nije bio savrsen,ali su sva plemena bila ujedinjena,sada je raspad sistema i bez rata.