Patrik Ho proglašen krivim po sedam tačaka optužnice

Bivšeg hongkonškog političara Patrika Hoa porota je pred sudom u Njujorku proglasila krivim po sedam od osam tačaka optužnice za pranje novca, prenosi Si-En-En.

Maksimalna kazna za svaku tačku optužnice iznosi od pet do 20 godina zatvora, a izricanje presude zakazano je za 15. mart sledeće godine.

Sedmodnevno suđenje Hou, okončano u utorak, počelo je godinu dana nakon što je uhapšen na njujorškom aerodromu "Džon F. Kenedi" 18. novembra 2017. godine.

Hoovi advokati nisu demantovali da je on poslao novac za koji je na kraju optužen. Radi se o dva miliona dolara poslatih predsedniku Čada, Idrisu Debiju, a advokati su rekli da je taj novac dokumentovan i namenjen kao čin dobre volje kineskog energetskog konglomerata koji je Ho predstavljao.

"Patrik Ho je sada osuđen za isplaćivanje nekoliko miliona dolara mita stranim liderima u Čadu i Ugandi, kao deo njegovog plana da obezbedi nefer poslovnu prednost za kinesku energetsku kompaniju vrednu više milijardi dolara. Njegovi uporni napori da korumpira strane lidere nisu bili obični poslovi, već krivična dela koja su za cilj imala da podriju ravnopravnost na međunarodnim tržištima", rekao je sudija Džefri S. Berman, prenosi Si-En-En.

Od ministarstva do NVO 

Ho, koji se izjasnio da je nedužan, pohađao je prestižni univerzitet Harvard i bio je ministar unutrašnjih poslova Hongkonga od 2002. do 2007. godine.

Nakon što je odstupio sa ministarske pozicije, pridružio se nevladinoj organizaciji, koja je imala ulogu konsultanta unutar Ujedinjenih nacija, "Čajna enerdži fond komiti" (CEFC), koji je finansirao šangajski konglomerat "CEFC Čajna enerdži", navodi Si-En-En, dodajući da se pričalo da je vlasink konglomerata Je Đianming imao veze u kineskoj vladi.

Zvanično, misija nevladine organizacije kojoj je pripadao Ho je bila da služi kao "analitički centar visokog nivoa", ali je u stvarnosti Ho koristio UN kako bi se sprijateljio sa svetskim liderima i postigao dogovore za "CEFC Čajna enerdži", navodi Si-En-En.

Ho je, kako navodi američka televizija, ugovorio sastanak sa predsednikom Čada u pustinji Sahara, a potom mu je ponudio dva miliona dolara kako bi od vlade Čada 2014. godine osigurao prava na korišćenje nafte.

Si-En-En navodi da je Ho "orkestrirao" pokušaj podmićivanja u Čadu preko bivšeg ministra spoljnih poslova Senegala Čeika Gadia, koji je lično poznavao predsednika Čada Debija.

Gadio je takođe uhapšen prošle godine, ali su optužbe protiv njega odbačene, jer je prihvatio da svedoči protiv Hoa.

Gadio je pred sudom izjavio da se predsednik Čada uvredio Hoovim pokušajem mita.

"Zašto veruju da su svi afrički ljudi korumpirani", izjavio je Gadio pred sudom, citirajući predsednika Debija nakon što mu je poslat novac u kutijama.

Strateško prijateljstvo

Februara 2016. godine Ho se sastao sa ministrom spoljnih poslova Ugande Semom Kutesom, koji je tada završio svoj mandat predsednika Generalne skupštine UN.

Ho i Kutesa su razgovarali, kako navodi Si-En-En, o "strateškom partnerstvu" između kompanije "CEFT Čajna enderdži" i Ugande na raznim poljima.

Kutesa je potom dobio 500.000 dolara na svom računu, dodaje Si-En-En.

Vlada Ugande saopštila je da je "pogrešno" reći da je Kutesa bio umešan u ove tvrdnje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво