EU u borbi protiv lažnih vesti

Zvaničnici EU zatražili su od internet kompanija poput "Gugla", "Fejsbuka" i "Tvitera" da mesečno podnose izveštaje o napretku kampanje izbacivanja "lažnih vesti" sa njihovih platformi, a uoči izbora u Evropskom parlamentu naredne godine.

Predstavnici izvršne komisije EU predstavili su mere koje su deo akcionog plana za suzbijanje dezinformacija, do glasanja u Evropskom parlamentu narednog proleća, prenosi AP.

Navedene kompanije moraće da podnose izveštaje od januara do maja, kada će se održati izbori za EP, odnosno kada će biti izabrano 705 poslanika te institucije.

Komisija je na današnjem sastanku izdvojila Rusiju koju je označila kao "izvor širenja lažnih vesti" u Evropi.

Kako se navodi, mnoge zemlje članice EU su već preduzele mere za borbu protiv dezinformacija, ali, kako je rekao potpredsednik Komisije Andrus Ansip, potreban je zajednički rad i koordinacija.

Neke od predviđenih mera podrazumevaju "brzi alarmni sistem", veći budžet, nove alatke za analizu podataka i angažovanje većeg broja eksperata.

Kompanije Gugl, Fejsbuk, Tviter i Mozila su potpisale saglasnost kod EU za borbu protiv dezinformacija, a prema najnovijem zahtevu komisije, one će morati da je obaveštavaju kako sprovode obaveze propisane kodom.

Do sada Gugl je pojačao kontrolu zahteva za objavljivanje političkih reklama, na osnovu koje može da zahteva informacije ko ih plaća, a to isto učinio je Fejsbuk u Velikoj Britaniji.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 05. dec 2018, 19:33)
Raca [neregistrovani]

Dva lica istine

Čiju verziju istine će u buduće objavljivati
e. medijii?

(sreda, 05. dec 2018, 19:28)
anonymous [neregistrovani]

Kako su se dosetili!

Kako su se samo dosetili! Sada ce da proglasavaju za "fejk" sve vesti koji ne budu isle u prilog odlazecoj garnituri! Bice to zestoka borba za zadrzavanje funkcija i plata u bridselskoj administraciji!

(sreda, 05. dec 2018, 19:25)
ЕУ [neregistrovani]

Еурека

ЕУ демократија на делу!

(sreda, 05. dec 2018, 19:15)
Albanac iz Republike Kosova [neregistrovani]

srbija ...

... je tata i mama lazni vesti jer serbi su lazna nacija koja samo sa lazom se sluzi

Dobrica Cosic

-„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“
-„Laž je srpski državni interes.“
-„Laž je u samom biću Srbina“.
-„U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.“
-„Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…“