SAD: Četvoro optuženo u okviru istrage o "Panamskim papirima"

Američko federalno tužilaštvo je saopštilo da je podiglo optužnice protiv četiri osobe optužene za umešanost u međunarodnu finansijsku prevaru, poznatu kao "Panamski papiri".

Kako navodi AP, to su prve optužnice podignute u SAD za taj skandal, i u njima se u 11 tačaka navode optužbe za zaveru, prevaru, izbegavanje poreza i pranje novca.

Optužena su dva nemačka državljanina, jedan Amerikanac, kao i jedan državljanin Paname.

Rojters navodi da je troje njih već uhapšeno. Harald Joahim fon der Golc, koji je bio klijent panamske advokatske kuće "Mosak Fonseka", uhapšen je u ponedeljak u Londonu, Dirk Brauer, službenik kompanije koja je bila vezana za tu advokatsku firmu, uhapšen je u Parizu 15. novembra, a Ričard Gefi, računovođa sa sedištem u SAD, uhapšen je u utorak u državi Masačusets.

Tužilaštvo je navelo da advokatska kuća "Mosak Fonseka" stoji iza zavere sa ciljem da se zaobiđu američki poreski zakoni.

Ta šema prevara trajala je decenijama i obuhvatala je lažne fondacije i kompanije u Panami, Hongkongu i na Britanskim Devičanskim Ostrvima, kako bi se sakrili računi od američke poreske službe.

Četvrti optuženi, Ramses Ovens, bio je pravnik u "Mosak Fonseki", i još je na slobodi.

Najozbiljnije tačke optužnice nose mogućnost zatvorske kazne od 20 godina.

"Panamski papiri", kolekcija od preko 11 miliona tajnih finansijskih izveštaja, predstavljaju ilustraciju kako neki od najbogatijih ljudi na svetu skrivaju svoj novac i izbegavaju plaćanje poreza.

Njih je prvi put objavio "Zidojče cajtung" 2015. godne, koji ih je dobio od anonimnog izvora iz "Mosak Fonseke", a zatim je delove izveštaja objavljivala štampa širom sveta.

broj komentara 0 pošalji komentar