Format "posvađao" Terezu Mej i Korbina, Bi-Bi-Si otkazao debatu

Britanski javni servis odustao je od planova da organizuje debatu o Bregzitu u kojoj bi učestvovala premijerka Tereza Mej i lider najveće opozicione stranke Laburista Džeremi Korbin jer nisu mogli da ugovore format prihvatljiv za oba lidera.

Iz Bi-Bi-Si-ja navode da su razočarani što nije postignut dogovor o televizijskoj debati pre ključnog glasanja koje će se održati za nedelju dana o predlogu premijerke koji se tiče dogovora o Bregzitu.

"Na žalost nismo u mogućnosti da omogućimo ovaj program", navodi se u saopštenju Bi-Bi-Si-ja. 

Odluka je doneta nakon što je lider Laburista Džeremi Korbin saopštio da hoće da učestvuje u debati "oči-u-oči" sa Terezom Mej ali da ne želi da učestvuje u debati mešovitog tipa.

"Tokom celog procesa dogovaranja jasno smo naznačili da uz sučeljavanje dva lidera u programu moramo da čujemo i druga mišljenja o Bregzitu", navodi se u saopštenju Bi-Bi-Si-ja.

Poslednja ponuda Bi-Bi-Si-ja bila je direktna debata dva lidera nakon čega bi usledila diskusija sa osam panelista različitih pogleda na Bregzit. Nakon toga politički lideri dve najveće britanske stranke ponovo bi debatovali i izneli svoje zaključke.

Ovakvu ponudu uredništvo Bi-Bi-Si-ja smatra fer i u intersu kako javnosti tako i gledalaca širom zemlje.

S druge strane Ij-Ti-Vi je ostavio otvorenu ponudu da se debata između Tereze Mej i Džeremija Korbina održi na tom kanalu u nedelju.

Mej: Nije savršen, ali je najbolji mogući dogovor 

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da dogovor koji je sa EU postigla o Bregzitu, a koji parlament te zemlje tek treba da odobri, nije savršen, ali je "najbolji mogući" dogovor.

Ona je naglasila da se takvim dogovorom ne dovodi u rizik da se Britanija nađe u situaciji da bira između Bregzita bez dogovora ili toga da uopšte ne napusti EU, prenosi Rojters. 

"Ne govorim da je ovaj dogovor savršen. Nikad neće biti. To je priroda pregovora", rekla je Mej u britanskom parlamentu, uoči ključnog glasanja o njenom planu za Bregzit, koje je zakazano za 11. decembar. 

Ona je dodala da Velika Britanija ne bi trebalo da dozvoli da potraga za "savršenim Bregzitom spreči dobar Bregzit". 

S druge strane, bivši ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson nada se da će parlament te zemlje glasati protiv vladinog dogovora za Bregzit. 

Džonson je dogovor nazvao "nacionalnim poniženjem kojim je ismejana odluka da se napusti EU", preneo je Rojters. 

"Imamo mnogo drugih opcija. Kako bismo videli put pred nama moramo da razumemo šta se dešava narednog utorka ukoliko, kao što se nadam, ovaj veliki Dom komuna (donji dom britanskog parlamenta) odbaci ovaj dogovor", rekao je Džonson.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво