Porošenko naredio tužbe protiv Rusije zbog Kerčkog moreuza

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko naredio je ministru pravde Pavelu Petrenku da spremi tužbu protiv Rusije zbog incidenta u Kerčkom moreuzu, saopšteno je iz Porošenkovog kabineta.

"Ministru pravde je data naredba da završi pripreme za tužbu protiv Rusije zbog ovog akta agresije, kako bi oni koji su izdali naređenja bili kažnjeni", rekao je Porošenko na sastanku sa porodicama zarobljenih ukrajinskih mornara, prenosi Tas.

Ukrajinski predsednik ubeđen je da će kijevski partneri takođe preduzeti mere protiv onih koji su zarobili mornare, navodi Tas.

"Tiče se onih koji su ih napali i onih koji su ih izveli pred kobajagi sud. Ceo svet bi trebalo da odgovori na ovaj incident. Nećemo dozvoliti da iko prođe nekažnjeno", rekao je Porošenko, dodajući da na slučaju radi tim, među kojima ima i stranih advokata.

Ukrajina raspisala poternice za osmoricom Rusa

Ukrajinski tužioci raspisali su poternicu za osmoricom ruskih državljana, koji su dovedeni u vezu sa hapšenjen ukrajinskih mornara nakon Kerčkog incidenta, izjavila je portparolka državnog tužioca Ukrajine Larisa Sargan.

"Nakon istrage osumnjičeno je osam osoba. Sud je doneo odluku da izda poternicu i osumnjičene privede na saslušanje nakon čega će im biti izrečene predistražne mere", rekla je Sargan, prenosi Tas.

Agencija navodi da je porternica izdata za šefom Federalne službe bezbednosti Krima Sergejem Stankevičem, zamenikom šefa pogranične službe FSB-a Genadijem Medvedevim, šefom Službe za komandne punktove FSB-a za Krim i Sevastopolj, Ruslanom Romaškinim i još pet osoba.

Kako navodi Tas, ukrajinski tužioci planiraju da podignu optužnice i protiv deset ruskih mornara i vojnih zvaničnika. 

Ruske snage su 25. novembra zaplenile tri broda ukrajinske mornarice u Kerčkom moreuzu, između Crnog i Azovskog mora, navodeći da su nelegalno ušli u ruske teritorijalne vode. Tom prilikom uhapšena su i 24 ukrajinska mornara, među kojima je bilo i oficira Ukrajinske službe bezbednosti.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 05. dec 2018, 03:22)
anonymous [neregistrovani]

Sta bre?

Raspisuju optuznice protiv mornara koji su izvrsivali naredjenja.  

(utorak, 04. dec 2018, 18:47)
cobanov [neregistrovani]

Uuuuu bre

Rusija se bas potresla od ove tuzbe.

(utorak, 04. dec 2018, 15:19)
anonymous [neregistrovani]

Bas slucajno

Ovo sto se desava u Ukraini ne ide nama na ruku jer Rusija teze moze da nam pomogne sada kada je eto slucajno i tamo problem. Izgleda da je zapad resen da nam otme Kosovo pa cak i sever. U svakom slucaju ne potpisivati nista, vreme ce nam vratiti Kosovo.