Francuska vlada razmatra suspenziju taksi koje su "zapalile" Pariz

Vlada u Parizu sprema se da obustavi primenu taksi na gorivo koje su bile povod za višednevne nasilne proteste u Parizu, javlja Rojters. Prethodno su otkazani pregovori premijera Eduara Filipa sa predstavncima "Žutih prsluka" jer su pojedini članovi tog pokreta dobili pretnje smrću od tvrdokornih desničara.

Izvor agencije Rojters navodi da će francuski premijer Eduar Filip tokom dana objaviti odluku o suspenziji primene novog sistema oporezivanja goriva.

U međuvremenu, pregovori predstavnika pokreta ''Žuti prsluci'' sa premijerom Francuske Eduarom Filipom zakazani za danas otkazani su jer su pojedini članovi dobili pretnje smrću od nasilnih demonstranata. Naime, tvrdokorno desno krilo protesta je protiv pregovora.

Posle sastanaka premijera sa opozicijom i rasprave u parlamentu, biće objavljene mere vlade koje bi trebalo da spreče dalje nasilje na ulicama Pariza.

Šteta posle nereda nezapamćenih od maja 1968. godine tek se utvrđuje, a samo na Trijumfalnoj kapiji procenjena je na milion evra. Rušilačke akcije kod jednog od najlepših simbola Francuske, odnele su tri života.

''Ne postoji legitimno opravdanje za ubijanje, to niko ne može da opravda. A oni su hteli da ubiju naše policajce, da pljačkaju i uništavaju. U središtu nasilnih protesta u subotu nisu ni iskusni krajnji desničari ni radikalni levičari - već pripadnici 'žutih prsluka' koji su radikalizovani i izuzetno nasilni'', upozorio je ministar unutrašnjih poslova Francuske Kristof Kastane. 

Pokret ''Žutih prsluka'' rastao je preko društvenih mreža i ima poklonike širom političkog spektra - od anarhista iz krajnje levice, preko umerenih snaga, do ekstremnih nacionalista.

Makron optužuje političke oponente da su iskoristili proteste s namerom da blokiraju njegov program reformi, ali istraživanja pokazuju da pobunu podržava čak 70 odsto francuske javnosti.

''Ne očekujem da premijer odmah ponudi rešenja, ali sam mu rekla da aktuelna strategija konfrontacije predsednika Makrona može da ima dramatične posledice. Ukoliko ne želi da bude prvi lider u poslednjih pola veka koji je otvorio vatru na francuski narod , rešenje mora da bude razumno i momentalno", poručila je liderka krajnje desnog Nacionalnog fronta Marin le Pen. 

"Svi porezi na kapital koje je vlada ukinula, moraju da se vrate. Potrebno je proglasiti moratorijum na takse za gorivo i uvesti porez na bogatstvo", smatra Benoa Hamon, lider levičarske stranke "Generacija S".

Protesti započeti zbog povećane takse za gorivo zapravo reflektuju šire nezadovoljstvo situacijom u zemlji i vlašću predsednika Makrona.

Francuzi većinom smatraju da njegove ekonomske reforme odgovaraju bogatima a ne srednjoj klasi koja je, tvrde, sve siromašnija.

broj komentara 10 pošalji komentar
(utorak, 04. dec 2018, 12:47)
anonymous [neregistrovani]

Sve je prosto

Pohlepa koja nema granica.Pa i kod nas je slicno bogati su malobrojni i sve bogatiji a siromasni sve siromasniji.Srednja klasa nestaje.Sta da pricamo kolike npr. plate imaju doktori.Tuzno, ali je tako.

(utorak, 04. dec 2018, 12:39)
anonymous [neregistrovani]

Žute prsluke

Na Kosovo!!!

(utorak, 04. dec 2018, 12:34)
anonymous [neregistrovani]

Revolucija u DNK

Zanimljivo je to da se zapadni mediji osvrcu samo na to nasilje, koje je samo namestaljka od strane vladinih medija...narod je uspio da sprijeci dalji sunovrat ekonomije i bori se za svoja prava sto nazalost necemo nikada videti kod nas na Balkanu.Francuzi imaju u DNK ucrtano da se bore i to je odraz demokratije u drustvu.Cinjenica da 80% ljudi podrzava proteste dovoljno govori.

(utorak, 04. dec 2018, 12:08)
Nola [neregistrovani]

Ne samo u Francusku

U Svajcarsku nije bolje, samo narod ćuti i trpi dokle im ne pukne !

(utorak, 04. dec 2018, 11:33)
niko [neregistrovani]

"влада разматра суспензију такси"

Izgleda mi da su im "presele" te takse. Milionska steta je napravljena.

(utorak, 04. dec 2018, 11:27)
anonymous [neregistrovani]

Sale fr

60% takse na gorivo

(utorak, 04. dec 2018, 11:04)
anonymous [neregistrovani]

???

Niko ne kaže, a o kakvim taksama je reč?

(utorak, 04. dec 2018, 10:24)
anonymous [neregistrovani]

sve moze...

kad proradi kuka i motika sve moze....

(utorak, 04. dec 2018, 09:50)
anonymous123 [neregistrovani]

Fr

Snaga naroda je nepobediva.

(utorak, 04. dec 2018, 09:32)
anonymous [neregistrovani]

Баш лепо

Једино у Србији ћуте, много им је лепо, јефтино гориво а велике плате.