Studenti uz "žute prsluke", Makron uz policiju

Studenti i radnici Hitne pomoći pridružili su se u Parizu antivladinim protestima i podržali "žute prsluke". Predsednik Makron sastao se sa policijom i dao im podršku. Od kad su počeli protesti 17. novembra, poginule su tri osobe a stotine je povređeno.

Studenti nezadovoljni reformama obrazovnog sistema pridružili su se masovnim protestima u Parizu i blokirali više od stotinu srednjih škola širom Francuske, navodi AP.

Na desetine kola Hitne pomoći blokiralo je most koji vodi ka nacionalnoj skupštini, a pripadnici policije stajali su da bi ih sprečili da se približe zgradi parlamenta. 

To je bio najnoviji u nizu protesta protiv vlade francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Tokom dana Makron se sastao s policajcima, "dugo razgovarao s njima" u jednoj stanici na istoku Pariza i dao im svoju podršku.

Kako je rekao, došao je da im pruži podršku povodom dana "nasilja bez presedana", prenosi AP.

U međuvremenu se francuski premijer Eduar Filip sastao sa političkim rivalima u pokušaju da smanji bes građana nakon nasilnih nemira koji su pogodili Pariz, preneo je AP.

Filip će sutra primiti predstavnike pokreta "žuti prsluci", a posle tih sastanaka i rasprave u parlamentu, objaviće koje će mere preduzeti kako se ne bi ponovili nasilni protesti koji se ne pamte u Parizu u poslednjih pola veka.  

Makron, koji se vratio sa samita G-20 u Argentini, održao je juče hitnu sednicu o bezbedonsti i vlada nije isključila mogućnost uvođenja vanrednog stanja.

Zbog situacije u Francuskoj, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker odložio je svoju posetu Parizu.    

U subotu je više od 130 osoba povređeno, a 412 je uhapšeno tokom protesta u francuskoj prestonici.

U međuvremenu, sindikat CGT pozvao je na održavanje protesta širom Francuske 14. decembra.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво