Ekstremna desnica ulazi u parlament Andaluzije

Na regionalnim izborima u nedelju u Andaluziji najviše glasova osvojili su socijalisti, a u parlament će prvi put posle više decenija ući jedna stranka krajnje desnice.

Reč je o antiimigrantskoj, ekstremno desničarskoj partiji Voks koja je osvojila 12 mesta u parlamentu.

Zvanični preliminarni rezultati pokazuju da su socijalisti osvojili 33 mesta, što je manje nego u prethodnom sazivu, i nedovoljno za većinu u regionalnom parlamentu koji broji 109 mesta.

Zatim sledi konzervativna Narodna partija sa 26 mesta, stranka desnog centra Sijudanos sa osvojenih 20 mandata i levičarski Podemos sa 17 mesta.

U prvim ocenama rezultata, Rojters navodi da je ovo prvi put da je uspon nacionalista koji su zahvatili druge evropske zemlje dotakao i Španiju koja se dugo smatrala imunom na to, s obzirom da se mnogi još sećaju vojne diktature okončane 1975. godine.

Izbori u Andaluziji, najmnogoljudnijoj španskoj pokrajini, bili su, kako se navodi, ujedno i test kako za socijalističkog premijera Pedra Sančesa, tako i za novog lidera konzervativne Narodne partije Pabla Kasada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво