Tramp i Si za pregovore umesto trgovinskog rata

Usvajanjem zajedničke deklaracije, završen je samit G20 u Buenos Airesu. Američki i kineski predsednici, Donald Tramp i Si Đinping postigli su dogovor da ne uvode dodatne tarife planirane od 1. januara, koje bi pogodile dve najveće svetske ekonomije. Umesto zaoštravanja trgovinskog rata, od Nove godine kreću tromesečni pregovori.

Prvi susret lidera Sjedinjenih Država i Kine od početka trgovinskog rata u julu, bio je uspešan.

Tramp je odlučio da odloži povećanje carina na kinesku robu sa 10 na 25 odsto, planirano za 1. januar, kako bi pregovarački timovi dve strane u roku od 90 dana pokušali da pronađu rešenje tog problema.

Kina tako neće biti na gubitku od dvesta milijardi dolara, a zauzvrat pristaje na uvoz određene količine američkih proizvoda.

"Kina i Sjedinjene Američke Države, dve važne države sa ogromnim uticajem u svetu, pokazuju odgovornost za međunarodni mir i prosperitet. Samo kooperacija između naših zemalja to može da omogući", rekao je kineski predsednik.

U zajedničkoj deklaraciji neobavezjućeg karaktera, lideri G20 založili su se za multilateralnu trgovinu i reformu Svetske trgovinske organizacije.

Sjedinjene Države i Kina imale su zamerke, pa se u tekstu ne pominju protekcionizam, sankcije, kaznene carine.

Ruski predsednik Vladimir Putin, žali što je njegov američki kolega odustao od susreta.

"On ima svoje mišljenje o tome, ja imam svoje. Obavestio sam ga o našoj viziji događaja. Šteta što se nismo sastali, jer smatram da za tim postoji velika potreba. To je povezano sa pitanjem strateške stabilnosti, posebno jer je Tramp objavio da se povlači iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa'', rekao je Putin.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво