Lideri G-20 zaobišli trgovinske tenzije, podržali reformu STO

Evropski zvaničnici su u tekstu zajedničkog saopštenja zaobišli globalne trgovinske napetosti, ali su podržali reformu Svetske trgovinske organizacije.

Kako navodi Rojters, koji je imao uvid u tekst saopštenja, SAD su potvrdile da ostaju pri povlačenju iz Pariskog klimatskog sporazuma, dok su ostale članice G-20, koje su potpisale sporazum, proglasilo taj pakt nepovratim i poručile da će ga primeniti u potpunosti.

Evropski zvaničnici prethodno su saopštili da su zemlje članice G-20 pristale da se posvete reformi Svetske trgovinske organizacije u preliminarnom nacrtu saopštenja, koje bi trebalo da bude objavljeno, na kraju dvodnevnog samita u Buenos Ajresu.

Prema njihovim rečima, pitanje migracija i izbeglica biće svedeno na minimumu u nacrtu kominikea.

S druge strane, kada je reč o klimatskim promenama, tu neće biti uzmicanja od ranijih stavova, dodali su oni.

Rojters je preneo i izjavu portparola organizatora samita G-20, koji je rekao da su lideri veoma blizu sporazuma o reformi STO i da su "mnogo napredovali u trgovinskim pregovorima".

On je dodao da će lideri G-20 o klimatskim promenama razgovarati na sednici, koja će biti održana u jutarnjim časovima po lokalnom vremenu, kao i da se očekuje da pregovori o nacrtu zajedničkog kominikea traju do "poslednjeg trenutka".

Prema navodima neimenovanih evropskih diplomata, pregovori u prestonici Argentine trajali su celu noć, a njihov rezultat je moguć napredak u pronalaženju rešenja za globalni trgovinski sistem, dodaje AP.

"Suzbijati nejednakost, podržati mala preduzeća" 

Lideri zemalja G-20 su izrazili svoju posvećenost borbi protiv nejednakosti i podršci malim i srednjim preduzećima.

"Promovisaćemo mere u cilju podsticanja mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, premošćivanja digitalne rodne nejednakosti i dalje digitalne inkluzije, podržavanja zaštite potrošača i poboljšanja digitalne uprave, infrastrukture i merenja digitalne ekonomije", navodi se u deklaraciji, prenosi Tas.

U zaključcima stoji i da lideri 20 industrijski najrazvijenijih zemalja prepoznaju značaj veze između trgovine i digitalne ekonomije.

"Nastavićemo rad na veštačkoj inteligenciji, novim tehnologijama i novim poslovnim platformama", poručeno je u deklaraciji lidera G-20.

Takođe se ukazuje da je infrastuktura ključni pokretač ekonomskog prosperiteta, održivog razvoja i inkluzivnog rasta.

"Da bismo otklonili trajni raskorak u finansiranju infrastrukture, potvrđujemo svoju posvećenost privlačenju više privatnog kapitala radi ulaganja u infrastrukturu", navodi se u deklaraciji, u kojoj se najavljuje napredak u 2019. po pitanju kvaliteta infrastrukture.

Lideri G-20 su istakli i značan tehnološkog napretka koji donosi ekonomski prosperitet.

"Ostajemo posvećeni izgradnji inkluzivne, pravedne i održive budućnosti rada promovisanjem dostojanstvenog rada, profesionalne obuke i razvoja sposobnosti, uključujući prekvalifikaciju radnika i poboljšanje uslova rada u svim oblicima zapošljavanja, prepoznajući važnost društvenog dijaloga u toj oblasti", stoji u tekstu.

Ukazuje se i na značaj lakog pristupa obrazovanju, kao ljudskom pravu i strateškoj oblasti javne politike za razvoj inkluzivnijih, prosperitetnijih i mirnijih društava, uz naglasak na značaj obrazovanja devojčica i potrebu za inovativnim metodama za sve nivoe obrazovanja.

Naredni samit G-20 biće održan u Osaki, u Japanu, 28. i 29. juna 2019. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво